ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поправките в Закона за авторското право минаха на първо четене. Остава Биков да си спази обещанието

Тома Биков

Със 100 глава “За”, 23 гласа – “Против” (на депутатите от “Възраждане”) и 15 – “Въздържал се” (на депутатите от “БСП за България”) парламентът прие на първо четене поправките в Закона за авторското право, внесени от Министерския съвет. Проблематичното при тях бе, че според заинтересованите групи, чиито авторски права законът трябва да защитава, законопроектът не защитава интересите на правоносителите, ощетява ги и засилва съществуващия дисбаланс в отношенията.

По-конкретно тази позиция застъпи сдружението “Филмаутор”, което представлява над 1500 български режисьори, сценаристи, оператори и продуценти на филми, както и повече от 180 000 правоносители от цял свят. То предупреди и че в проектозакона не се предвижда възможност за колективно договаряне между автори и ползватели.

Още по-притеснителното за творците е, че България ще продължи да бъде единствената държава в ЕС, в която филмите ще се препредават безплатно и в ущърб на техните автори и продуценти.

Телевизиите и мрежите ще отказват да плащат отчисления за препредаването, спекулирайки, че от тях се иска двойно да плащат за авторите. Тази спекулативна теза се чу и в аргументите срещу проектозакона, от страна на народния представител от “Възраждане” – Маргарита Махаева, която посочи, че се създават предпоставки за заплащане по два пъти и по повече от два пъти дори за едно еднократно извършено действие по публично разгласяване от различни участници в един акт.

Друга спекулативна теза, която тя лансира, бе, че от “Възраждане” знаели за натиск и за ултимативната позиция на организациите за колективно управление на права върху Министерството на културата и че именно този натиск рефлектирал върху така предложените неясни и излишно усложнени текстове.

В действителност, ако хипотезата на Махаева бе вярна, от “Филмаутор” щяха да са най-доволни от промените в закона и нямаше да настояват за неговото повторно разглеждане.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии – Тома Биков излезе на трибуната и обясни, че още на заседанието й предишната седмица всички народни представители изразили определени резерви към предложения законопроект. Поради тази причина неговата комисия ще поиска максимален срок между първо и второ четене за внасяне на предложения, така че заедно с екипа на Министерството на културата да стигнат до максимално широко съгласие между различните страни в спора.

Той уточни, че с определени критики на госпожа Махаева е съгласен, но с други – не и посочи най-вече тези, свързани с така нареченото двойно плащане.

“Плаща се, когато се получава услуга – в случая авторско право. И това че телевизията е платила на автора, не означава, че кабелният оператор не трябва да плаща. И той също ползва услугата. Същата логика е в сила и за ресторантите, които пускат радио или музика в заведенията си,” обясни Тома Биков.

След това той подчерта, че е добре в парламента да се създава култура на плащане на авторските произведения, защото това са скъпи удоволствия и хората, които творят, не го правят заради едната кауза и заради любовта си към дейността, с която се занимават.

Преди гласуването той призова, въпреки резервите си, законопроектът да бъде приет още днес на първо четене, тъй като, ако бъде отхвърлен, това щяло да го върне в изходна позиция, а вече цели две години се бавело въвеждането на европейската директива и България дължи глоби.

Ето защо Биков обеща, че след като законопроектът бъде приет така, както е предложен, вече между първо и второ четене ще бъдат направени такива поправки, че да се стигне до баланс в много сложната тема и да се даде възможност и на авторите, и на ползвателите да защитят своя интерес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст