“Амазон” може да изгради центрове за данни в Казахстан

amazon амазон

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев се е срещнал с вицепрезидента на американската корпорация “Амазон” /Amazon/ Сюзън Пойнтър. Според пресслужбата на държавния глава, той е обсъдил с Пойнтер възможността за разполагане на центрове за данни на компанията в Казахстан.

„Президентът Токаев обърна внимание на постиженията на Казахстан в областта на електронното управление, като подчерта, че за по-нататъшното подобряване на цифровата сфера в нашата страна ще са необходими най-добрите в класа си инфраструктурни решения“, съобщават в уебсайта на президентската администрация на Казахстан. Твърди се, че по време на среща, проведена в Ню Йорк, ръководителят на Amazon „изрази интерес към засилване на сътрудничеството с Казахстан с перспективата да обхване целия регион на Централна Азия“.

Като част от срещата между Amazon и Министерството на цифровото развитие на Казахстан е подписано споразумение за закупуване на облачното решение Outpost и стартиране на пилотен проект за интегрирането му с платформата QazTech. Казахстанските власти твърдят, че това споразумение „ще постави основата за разполагане на центрове за данни на глобални играчи в Казахстан и реализирането на потенциала на страната като регионален ИТ център“.

Глобалното сътрудничество между властите на Казахстан и Amazon продължава от няколко месеца. Така през март тази година казахстански студенти имаха възможност да работят по проекти на американска корпорация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст