ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вицепремиерът Мария Габриел ще участва в общия дебат на 78-а сесия на ОС на ООН

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Ню Йорк. Днес тя ще вземе участие в общия дебат на 78-та сесия на ОС  на ООН и съпътстващи събития.

Програмата на вицепремиера предвижда редица двустранни срещи, включително двустранна среща от името на Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел, с министъра на външните работи на Република Чили Алберто ван Клаверен.  

Мария Габриел ще вземе участие и в Министерската кръгла маса относно необходимостта от изменение на Римския статут, както и в четиристранна среща на ниво външни министри между България, Гърция, Румъния и Хърватия. Предвижда се да бъдат дискутирани теми, свързани с иницитивата „Три морета“, регионално и икономическо сътрудничество.

Припомняме, че на 18 септември вицепремиер Мария Габриел участва в откриването на Срещата на върха за Целите за устойчиво развитие. Тя направи изказване на министерската среща на тема „Ролята на изкуствения интелект за ускоряване на напредъка за постигане на Целите за устойчиво развитие“. Вицепремиерът участва и в срещата на министрите на външните работи на държавите членки на Европейския съюз.

За 20 септември е предвидено Мария Габриел да участва в заседанието на Съвета за сигурност (открит дебат) на ООН на тема “Отстояване на целите и принципте на Устава на ООН чрез ефективен мултилатерализъм: поддържане на мира и сигурността в Украйна”. 

Програмата на вицепремиера включва и подписване на Споразумението към Конвенцията на ООН по морско право за съхранение и устойчиво използване на морското биологично разнообразие в зоните отвъд национална юрисдикция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст