Денят по диагонал – 19 септември 2023 г.

Ще преназначават миньори в ново държавно предприятие

Правителството е поело ангажимент пред синдикатите, че до 15 октомври ще бъде създадено ново държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Така дори и един да останат без работа, миньорите ще могат да бъде преназначени при същите условия на работа в това предприятие. Това обяви Пламен Димитров, президент на КНСБ, на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Николай Денков. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година, добави той.

Земеделският министър отиде при протестиращите земеделци

“Заедно с още четири държави сме най-потърпевши. Уважавам вашия протест. Всеки се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото.” Това заяви министърът на земеделието Кирил Вътев, който излезе при протестиращите край Долни Богров земеделци. Те го посрещнаха с викове “оставка”. Пред него, в знак на недоволство, беше изсипано мляко, на пътя бяха хвърлени малини и ябълки. Земеделците са разположили повече от 600 селскостопански машини и са готови да влязат с 80 от тях в центъра на София.

Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за еврокомисар от България

Съветът на ЕС съобщи, че назначава Илиана Иванова за нов еврокомисар от България. Отбелязва се, че назначението на Иванова е по общо съгласие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Какво ли ще стане, ако Брюксел “благослови” забраната на украинския внос?

Спорът между правителството и зърнопроизводителите на тема „Забрана на внос от Украйна“ се затяга, защото никой няма намерение да отстъпва. Интересното в случая е, че и двете страни имат достатъчно аргументи в своя полза, които звучат разумно.

Азербайджан започна военни действия в Нагорни Карабах

Азербайджан е започнал военни действия в Нагорни Карабах, които министерството на отбраната на страната определи като “локални антитерористични дейности”, съобщи Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст