ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Канада обвини Индия в убийство на сикхски лидер на нейна територия

джъстин трюдо
Джъстин Трюдо

Делхи отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо като “абсурдни и мотивирани”

Канада заяви, че има достоверна информация, че агенти на индийското правителство са свързани с убийството на сикхски лидер в Британска Колумбия, извършено през юни, предадоха Ройтерс и БТА.

Поради това канадските власти са експулсирали високопоставен служител на индийското разузнаване.

Премиерът Джъстин Трюдо подчерта, че всяка намеса на чуждестранно правителството в убийството на канадски гражданин е “недопустимо нарушаване на суверенитета” на страната му.

Хардееп Сингх Ниджар бе застрелян пред сикхски храм в град Съри, Британска Колумбия, на 18 юни.

Ниджар е подкрепял искането на сикхите в родната си Индия да основат собствена държава с името Халистан. Той е бил заклеймен от индийските власти като “терорист”.

“Канадските служби за сигурност активно проучват достоверни твърдения за потенциална връзка на агенти на индийското правителство с убийството на канадския гражданин Хардееп Сингх Ниджар”, посочи Трюдо в извънредно изявление пред Камарата на общините.

“Канада изрази дълбокото си безпокойство пред високопоставени служители на разузнаването и сигурността от правителството на Индия. Миналата седмица на срещата на Г-20 изложих това лично и директно пред премиера Нарендра Моди”, допълни Трюдо.

Миналата седмица Делхи съобщи, че Моди е изразил пред Трюдо сериозна загриженост относно протестите в Канада срещу Индия.

Външната министърка Мелани Жоли заяви, че Отава е експулсирала ръководителя на индийското разузнаване в Канада, но не оповести допълнителна информация.

В Канада живее най-голямата диаспора на сикхите, чиято родина е индийският щат Пенджаб, и многобройните им протести в страната изнервят Индия.

Министерство на външните работи на Индия отхвърли обвиненията на канадския премиер Джъстин Трюдо като “абсурдни и мотивирани”.

Дипломатическото ведомство разпространи изявление, в което посочва, че на неотдавнашната среща на върха на Г-20 Трюдо също е отправил такива обвинения към индийския премиер Нарендра Моди.

“Подобни необосновани твърдения целят да изместят фокуса от халистанските терористи и екстремисти, които са получили убежище в Канада и продължават да заплашват суверенитета и териториалната цялост на Индия”, се казва в текста.

Индия е обезпокоена от бездействието на канадското правителство, подчертава министерството.

Междувременно Вашингтон изрази загриженост от изказването на Трюдо.

“Дълбоко обезпокоени сме от твърденията… на премиера Трюдо. Оставаме в постоянен контакт с канадските ни партньори. От критично значение е канадското разследване да продължи и извършителите на бъдат изправени пред правосъдието”, заяви Ейдриън Уотсън, говорител на Съвета по национална сигурност към Белия дом.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст