ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ким Чен Ун се прибра в Северна Корея след визитата в Русия

ким чен ун русия

Япония и Южна Корея изразиха опасения, че посещението може да се отрази негативно на ситуацията в региона

Севернокорейският държавен ръководител Ким Чен Ун се завърна в страната след посещението си в Далечния изток на Русия, предаде Ройтерс, като се позова на официални медии.

Вчера сутринта специалният влак на Ким е преминал през граничната железопътна гара Туманган.

По време на едно от малкото си посещения в чужбина севернокорейският лидер се срещна с руския президент Владимир Путин, с когото обсъди установяването на по-тясно двустранно сътрудничество във военната област и други сфери, посочва Ройтерс.

Визитата “задълбочи още повече другарската дружба и приятелските връзки (на Ким с Путин и) отвори нова глава на развиване на” отношенията между Северна Корея и Русия”, отбеляза севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА, цитирана от БТА.

Посещението обаче предизвика безпокойството на Япония и Южна Корея – близки американски съюзници в региона.

Представители на Япония и Южна Корея обсъдиха проведената неотдавна среща на върха между Русия и Северна Корея и изразиха опасения, че тя може да даде негативно отражение върху стабилността в Индо-тихоокеанския регион, съобщи днес японското министерство на външните работи, цитирано от Ройтерс. 

В изявлението се отбелязва, че Токио и Сеул са се споразумели да продължат да наблюдават ситуацията, вземайки предвид потенциалното ѝ въздействие върху войната в Украйна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст