ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще преназначават миньори в ново държавно предприятие

Николай Денков, Пламен Димитров, Димитър Манолов

Правителството е поело ангажимент пред синдикатите, че до 15 октомври ще бъде създадено ново държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Така дори и един да останат без работа, миньорите ще могат да бъде преназначени при същите условия на работа в това предприятие. Това обяви Пламен Димитров, президент на КНСБ, на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Николай Денков. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 година, добави той.

Днес миньори и енергетици излязоха на протест пред Министерския съвет под надслов “За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!”. В протеста се включиха работници от целия въгледобивен сектор в България. Организаторите на протеста от КНСБ и КТ “Подкрепа” се опасяват от закриване на работни места – около 12 000 в комплекса “Марица Изток” с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се качи на трибуната на протестиращите пред сградата на Министерския съвет, веднага след като приключи срещата му с премиера, и съобщи, че е поставил четири основни искания към властта. “Искаме постигнатите споразумения за натоварване на мините да бъдат описани с конкретни срокове по години и искаме да се подсигурят застрашените работни места в сектора”, каза Димитров. Друго искане, поставено към Денков, е отпуснатите средства за подпомагане на енергийния сектор реално да стигнат до миньори и енергетици.

“Четвъртото ни искане е всички парламентарно представени партии да излязат поименно пред нас и да гарантират, че без значение кой ще управлява следващите девет месеца, не правителството, а партиите да гарантират, че подписаните договорки ще бъдат изпълнени, защото се уморихме от бездействието на различни правителства”, посочи още президентът на КНСБ.

Властта има двуседмичен срок, за да изготви споразумението и да покани протестиращите на преговори. 30 септември е крайният срок.

“От първия ден на работа на това правителство има екип, не само в Министерството на енергетиката, но и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, социалното министерство и Министерството на икономиката и индустрията, който работи по предоговарянето на Плана за възстановяване и всички необходими документи. Работата не е спирала. Ние сме увлечени в конкретната работа и комуникацията не е добра. Радвам се, че имаме ангажирани социални партньори, с които направихме много по-качествени документи, които да изпратим. Те могат да ни помогнат и да възстановим диалога с хората, който се е загубил“, заяви на министър-председателят и подчерта, че недоверието трябва да бъде преодоляно заедно. Той отчете, че срещата със синдикатите е ползотворна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст