ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Над 4340 тона боклук събраха участниците в “Да изчистим България заедно”

Над 4340 тона отпадъци са събрани по време на 11-тото издание на инициативата „Да изчистим България заедно“.

Това сочат данните на Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), които събираха и обработваха информация за количествата отпадъци по време на кампанията. Служителите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната агенция по околна среда и регионалните структури на министерството – 15-те регионални инспекции по околната среда и водите, 3-те национални парка и 4-те басейнови дирекции – се включиха в почистването.
Най-голямото количество отпадъци е събрано на територията на РИОСВ – Благоевград – 890 тона, следвано от София – 855 тона, а най-малко отпадъци са събрани на територията на Смолян – 46 тона.
Министерството на околната среда и водите е главен партньор на инициативата на „bTV“ – „Да изчистим България заедно“.

Мащабната доброволческа кампания се проведе в събота, 16 септември, под надслов „Готови сме“ и е в подкрепа на каузите на най-голямото гражданско движение в света „Let’s Do It World”, насочващо вниманието към опазването на околната среда.
С финансовата подкрепа на екоминистерството от близо 68 500 лева, чрез предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) бяха осигурени 40 000 чувала и също толкова чифта ръкавици за еднократна употреба. На областните управи бяха раздадени над 2800 ваучера за гориво за транспортиране на събраните отпадъци.

Тоновете отпадъци, събрани в рамките на кампанията, се транспортираха до регионалните системи за управление на отпадъците, като със съдействието на МОСВ общините са освободени от дължимите отчисления и обезпечения за депонираните количества по време на провеждането на кампанията.

Венемира Мачева

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст