ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

На 29 октомври ще избираме 5053 общински съветници

ЦИК Централна избирателна комисия местни избори 2023 Росица Матева

На местните избори на 29 октомври ще избираме 5053 общински съветници. Това съобщи на брифинг заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева, цитираната от БТА.

На 27 септември ще бъде изтеглен жребият за поредните номера на партиите и коалициите в бюлетината. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписване на заявленията в регистъра на общинските избирателни комисии (ОИК). Крайният срок за регистрация на кандидатите за участие във вота е до 26 септември.

До 23 септември регистрираните в ЦИК коалиции, могат да правят промени в състава и наименованието си, а местните – в ОИК.

На страницата на ЦИК вече фигурират списъците с имената на гражданите, подписали се в подкрепа на политическите формации. Говорителят на Комисията призова, ако има избиратели, които фигурират, но не са се подписали, да отправят сигналите си към Комисията за защита на личните данни.

Попитана как ще изглежда софтуерът на машините, Матева отговори, че има изискване към изпълнителя да предложи два варианта. Изискването на ЦИК е избирателят да не трябва в самото начало да определи в кои и в колко от видовете избори ще гласува, да може да се връща и да променя своя избор. Ще стане ясно как ще се случи това, след като бъдат проведени преговори с изпълнителя и бъде сключен договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст