ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Николай Денков: В близко бъдеще няма да разрешим внос на слънчоглед от Украйна

“В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, заяви премиерът Николай Денков след няколко часови преговори с инициативния комитет на протестиращите земеделци. В преговорите взеха участие и министърът на финансите Асен Василев, както и земеделският министър Кирил Вътев. 

В разговор с премиерът на Украйна още тази вечер Денков ще обясни, че ще има определена квота за внос в България на украински слънчоглед.

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

Правителството ще внесе официално в ЕК предложение за промяна в размерът на държавните помощи за сектора.

Още утре правителството ще гласува помощи за засегнатите от войната в Украйна земеделски производители.

Обединихме се, че по всяка една от точките или можем да постигнем решение, или да обсъждаме възможните решения. Това каза премиерът Николай Денков след среща с протестирещите земеделци в Министерски съвет.

“Дискусията с протестиращите земеделци беше напрегната на моменти. По отношение на слънчогледа като култура ми предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в днешните разговори сме обсъдили, че ще има определена квота за България и ще бъде разрешена за внос едва след като ние сме уточнили колко е голяма и за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, обяви Денков.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между преработвателите и производителите в България, като българската продукция ще бъде реализирана с приоритет.

Премиерът Денков поясни, че по отношение на останалите продукти, за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – царевица, пшеница и рапица, и в момента се водят преговори между Европейската комисия и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. “Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”, добави той.

Министър-председателят подчерта, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

Николай Денков обяви, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

От страна на преговарящите земеделци стана ясно, че още няма оценка дали водените преговори ще удовлетворяват бранша.

“Важно е да се уточни, че по първа точка на исканията ни – за вноса на слънчоглед, премиерът пое ангажимент, че слънчоглед, докато не се регламентират тези механизми, няма да влезе в България”, заяви Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му решение дали протестите ще продължат ще вземат членовете на асоциацията, които участват в тях.

По-рано днес министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отиде при протестиращите край Долни Богров, където те са струпали тежка земеделска техника.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст