ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОИСР прогнозира охлаждане на световния растеж

Глобалният икономически растеж ще се забави, защото лихвените увеличения ограничават индстриалната активност, а следпандемичното възстановяване на Китай разочарова. БВП на планетата ще се повиши с 2.7% през 2024-а след 3% ръст през тази година, посочва ОИСР в последната си прогноза, публикувана на 19 септември. С изключение на пандемичната 2020-а, това ще е най-слабият растеж след глобалната финансова криза от 2008-а. Експертите на базираната в Париж организация предупреждават за низходящи рискове за тези предвиждания, защото последните лихвени увеличения могат да имат по-силно влияние от очакванията и инфлацията може да се окаже по-упорита и изискваща по-нататъшно затягане на паричната политика. ОИСР посочва Китай като “ключов риск” за световния БВП.

“След по-силното от очакваното начало на 2023-а, подпомогнато от по-ниските цени на енергията и отварянето на китайското стопанство след пандемичните рестрикции, глобалният растеж се очаква да се охлади”, посочва ОИСР. И допълва, че “въздействието на по-стриктната парична политика става все по-видимо, доверието на бизнса и на домакинствата намалява, а възстановяването на Китай повяхва”.

Мрачната перспектива е тест за централните банкери, защото ефектът от досегашната им битка с инфлацията продължава да прониква в стопанствата и политиците се страхуват, че тя задушава активността. Европейската централна банка направи десетото си поредно лихвено увеличение на 14 септември и намекна, че с него вероятно е достигнат лихвения връх. Федералният резерв се очаква да обяви резултатите от започналото на 19 септември двудневно съвещание на паричния си комитет в късните часове на 20 септември.

Все пак, експертите на ОИСР не препоръчват разхлабване на монетарната дисциплина защото базовите цени в много държави продължават упорито да нарастват въпреки спада на оновните ценови индекси. Те очакват ограничена възможност за каквито и да било лихвени редукции в по-късните месеци на 2024-а, “докато не се появят ясни сигнали, че инфлационният натиск е овладян трайно”.

По отношение на перспективите за отделните държави и региони, ОИСР понижи прогнозите си за растежа на еврозоната за 2023-а и 2024-а и предсказа, че БВП на Германия ще се понижи с 0.2% през тази година и тя ще е единствената държава от организацията освен Аржентина, която ще изпадне в рецесия. Освен това германският растеж за 2024-а е преоценен най-дълбоко сред обхванатите в анализа държави от ЕС – до 0.9% от предишната оценка за 1.3 процента. Очакванията за Съединените щати са за по-силен спрям юнските прогнози растеж от 2.2% през 2023-а, но с последващо забавяне до 1.3% през 2024-а.

Преоценките на растежа са особено големи за Китай, чийто БВП се очертава да се повиши с по-малко от 5% през идната година заради потиснатото вътрешно потребление и структурните стресови ситуации на пазара на недвижими имоти. Овен това ОИСР смята, че ефектът от държавната подкрепа в азиатския колос вероятно ще е по-ограничен отколкото при предишни подобни мероприятия.

Великобритания ще има най-висока инфлация сред държавите от ОИСР след Турция и Аржентина от средно 7.2% през тази година преди да се понижи до 2.9% през 2024-а.

Организацията предупреждава против превителствени намеси под формата на допълнителни разходи за стимулиране на растежа. Вместо това икономистите препоръчват помощта да се ограничи до рамките на посрещането на бъдещи инвестиционни предизвикателства и да не се допуска напомпване на инфлацията, която централните банки се борят да овладеят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст