ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приеха на второ четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

пране пари

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Заместник-председателят на комисията Маноил Манев от ГЕРБ-СДС обясни пред журналисти след гласуването, че с допълненията ще се опитат да изпълнят всички препоръки по MONEYVAL – процедурата за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. 

По думите му не се променя кой знае колко духът на закона. Той допълни, че някои лица отпадат, което според него е добре, защото през цялото време на приемането на този закон са се опитвали да ограничат кръга от лица, към които той се отнася и сега някои юридически лица с нестопанска цел отпадат от проверките и бумащината, която трябва да се изпълнява.

Манев отбеляза, че се завишават някои критерии към тези, които са в обхвата. И добави, че голяма част от критериите са насочени към електронните пари, като уточни, че става въпрос за виртуални пари и банкови взаимоотношения, които са свързани с облигации и акции.

Той каза още, че целта на този закон е да се знае собственикът на едни средства и къде отиват те, за да не могат те да отидат към терористични организации или към изпирането на пари, придобити от престъпна дейност.

На въпрос, свързан със санкциите и глобите, народният представител посочи, че е имало няколко предложения за повишаване на горния праг, но те били оттеглени и санкциите си остават същите. Той отбеляза, че в много европейски държави, в които действа законът, санкциите са огромни, 50% от оборотите например, докато при нас са фиксирани суми.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст