ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разработват пилотен проект за зелен водород в газовото хранилище „Чирен“

С меморандум за разбирателство между “Булгартрансгаз” ЕАД, “Главболгарстрой Холдинг” АД, американските компании “Солар търбинс” и “Хъниуел”, както и италианската “Пиетро Фиорентини” започна разработването на пилотен проект за производство и използване на зелен водород за технологични нужди в съоръженията на подземното газово хранилище “Чирен”. Това съобщи пресцентърът на “Булгартрансгаз”.

Меморандумът предвижда изготвяне на проучване по пилотния проект с няколко варианта на капацитета на инсталациите и оборудването, съотношения на смесване и други характеристики. 

Документът бе подписан в рамките на конференцията “Новата енергийна среда в Югоизточна Европа”, която се провежда във Вашингтон, САЩ. Събитието се организира от Делфийския икономически форум, Бизнес съвета за международно разбирателство и Глобалната федерация на съветите по конкурентоспособност.

Зеленият водород, произведен по проекта, се предвижда да се използва за технологични нужди като гориво на площадката и не се планира да се доставя на трети страни.

Според изпълнителния директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов реализацията на този първи по рода си за региона пилотен проект за водород ще покаже на практика ефективен начин за намаляване на емисиите на парникови газове. 

“Убеден съм, че след днешното подписване на Меморандума за разбирателство ползотворното партньорство между българските, американските и италианските компании през годините ще се задълбочи”, каза още той. 

По думите му водородът е основен стълб на бъдещето на икономиката и енергетиката с нулеви емисии. Той допълни, че опитът на операторите на газопреносни мрежи ще гарантира сигурност на инфраструктурата, която да се използва и за пренос на водород.

В свое изказване в панела “Главни енергийни проекти” Малинов представи проектите, по които дружеството работи за гарантиране на енергийната сигурност в региона. 

Стана ясно, че в напреднала фаза са разширението на подземното газово хранилище в “Чирен”, междусистемната газова връзка България-Сърбия, терминалът за втечнен газ в Александруполис. 

Дружеството планира и проекти за разширение на газовата инфраструктура и увеличение на капацитетите на точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Кардам/Негру вода, предвид високия интерес, заявен в рамките на необвързващата фаза на пазарно проучване, стартирала през юли 2023 година.

За да се постигнат целите на разширението на подземното газово хранилище, се работи по изграждане на нови надземни и подземни съоръжения, както и на газопровод, свързващ “Чирен” със съществуващата газопреносна мрежа на “Булгартрансгаз” ЕАД. 

Партньори на “Булгартрансгаз” ЕАД в изграждането на новите надземни съоръжения за разширението на “Чирен” са “Главболгарстрой Холдинг” АД,  “Солар търбинс”, “Хъниуел”, и “Пиетро Фиорентини”, които са водещи разработчици и доставчици на технологии и в областта на производството и използването на водородно гориво. 

“Булгартрансгаз” планира проекти за развитието на бъдеща водородна мрежа в България. 

Първата фаза на проекта за инфраструктура за пренос на чист водород в България – изграждане на 250 км. тръбопровод от София до българо-гръцката граница с две компресорни станции, е предложена за проект от общ интерес за Европейския съюз. 

Владимир Малинов коментира и че разработват  проекти за адаптиране на газопреносната мрежа, така че да работят с до 10 процента водород.

От компанията припомнят, че “Булгартрансгаз” ЕАД е член на Европейския алианс за чист водород и активен участник в инициативата European Hydrogen Backbone. 

В началото на август Европейската комисия одобри мярка за държавна помощ в подкрепа на реализацията на проекта за разширение на подземното газово хранилище “Чирен”. Мярката предвижда издаване на държавна гаранция по заемни споразумения на българския газопреносен оператор “Булгартрансгаз” ЕАД, който е собственик и оператор на подземното газово хранилище “Чирен”. Ефектът от мярката се оценява на около 16 млн. евро. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст