ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Украйна е натрупала необходимите за отоплителния сезон 14.7 млрд. куб. м газ

Обемът на природния газ в подземните хранилища (ПГХ) в Украйна достигна 14.7 милиарда кубически метра, съобщи Министерството на енергетиката на страната. Така планът за акумулиране на газ, необходим за отоплителния сезон, беше изпълнен предсрочно.

„Към 19 септември общият обем на природен газ в подземните газови хранилища е 14.7 милиарда кубически метра. Така че планът на Кабинета на министрите на Украйна за постигане на прогнозния баланс на природен газ в хранилищата, необходим за отоплителния сезон, беше завършен предсрочно“, се казва в съобщение на страницата във Facebook на Министерството на енергетиката на Украйна.

Според Министерството на енергетиката на Украйна, от октомври 2022 г. до март 2023 г. в страната са регистрирани най-малко 271 атаки срещу критична инфраструктура. Половината от цялата енергийна система беше повредена, включително системите за производство и пренос. 

За да се подготви за отоплителния сезон и да възстанови енергетиката, Украйна получи от съюзническите страни 272 млн. долара, а САЩ изпрати още 897 млн. долара. Премиерът на Украйна Денис Шмигал каза, че по-голямата част от средствата ще бъдат изразходвани за генератори, газотурбинни електроцентрали, и трансформатори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст