ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цветан Цеков: Борбата е за хранителния суверенитет на държавата

земеделци зърнопроизводители зърнари протест

Искаме да се смени фундамента в политиките в сектор “Земеделие”.

Това бе едно от основните искания, с които днес на протест излязоха земеделските производители. Един от защитниците на техните интереси Цветан Цеков – заместник-председателят на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци” обясни, че не става въпрос за пари. Всички хора са излезли на протест, за да защитават бъдещето си.

Както някога дедите ни са защитавали земята, умирайки за нея, така и ние днес – но с мирен протест – искаме да покажем на хората, определящи политиките, че вече е настъпило време разделно“, подчерта Цеков.

По думите му това, което се случва с пазарите на колегите му от зърнопроизводството, това се е случвало и с произвеждащите плодове и зеленчуци в продължение на 30 години. Те са били мачкани, докато в един момент не се обединили заради общата кауза – да работят, да произвеждат и да продават.

И когато се обединихме, всички осъзнахме силата на пазара. И разбрахме, че ако не я запазим, ще бъдем унищожени. Затова ще се борим докрай – за да разберат управляващите, че не могат да се подиграват с нашите съдби” обяви Цеков пред събралото се множество.

Той обясни, че никой от протестиращите не е политизиран, защото през всичките години, когато са искали да обяснят какво искат, политиците яхвали различните сектори. Ето защо вече е настъпил преломният момент, в който, ако не защитят бъдещето си, българското земеделие ще бъде унищожено.

Цеков с болка сподели, че за последните 30 години са загубени много неща – пазарите, напоителните системи, работниците. И всичко това е било в резултат на липсата на политики. Затова в страната, въпреки плодородната земя, българската продукция е не повече от 10 процента. Цветан Цеков бе категоричен, че ако една държава не запази земеделските си производители, които гарантират хранителния й суверенитет, тя ще загуби своята идентичност.

Той на няколко пъти подчерта, че в протестите участват хора, които искат да работят, като осигуряват на страната си качествена българска храна.

По думите му по темата за субсидиите има изключително много спекулации. Това е вид компенсаторно плащане, което се извършва в цяла Европа и е строго регламентирано, когато става въпрос за изключително скъпото производство на храни.

Част от политиките на европейската общност е да субсидира онова производство, което е най-качествено. Заради това и получаването на субсидии става срещу изпълнението на редица изисквания. Те не се раздават даром“, подчерта Цеков и настоя да не се манипулира общественото мнение със спекулантите, защото тях винаги ще ги има.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст