ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Армения не е участвала в споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Азербайджан иска тотална война с Армения
Никол Пашинян

ЕС очаква незабавно прекратяване на огъня няма да увеличава вноса на газ от Азербайджан, заяви ЕК

Армения не е участвала в подготовката на обявеното споразумение за прекратяване на огъня в района на Нагорни Карабах, заяви премиерът Никол Пашинян, цитиран от БТА.

“Ние отбелязахме решението на властите в Карабах да спрат бойните действия и да сложат оръжие”, заяви той в телевизионно обръщение към нацията ден след началото на азербайджанската офанзива.

Пашинян подчерта, че Армения няма военни части в района от август 2021 г. насам.

Заместник-министърът на външните работи на Армения Ваан Костанян заяви днес, че етническите арменци в азербайджанския анклав Нагорни Карабах теоретично могат да живеят под управлението на Азербайджан, но от ключово значение е диалогът.

В интервю за Ройтерс, дадено, след като 24-часова офанзива на Азербайджан съкруши сепаратистите и осигури съгласието им да се разоръжат, Костанян заяви, че според информацията, достигнала до Армения, карабахските арменци са отворени за разговори с Баку.

В последните месеци Армения изразяваше силно недоволство, че основният й съюзник и покровител – Русия, не прави достатъчно, за да защити етническите арменци в Нагорни Карабах от засилващ се натиск от страна на Баку, посочва Ройтерс.

Костанян добави, че Армения има определени споразумения по сигурността с Русия, които са приложими в създалата се ситуация.

Кремъл отхвърли днес твърденията на Армения, че Русия не е направила достатъчно, за да предотврати сраженията в Нагорни Карабах, изтъквайки, че въпросът засяга действия на Азербайджан на неговата собствена територия, предаде Ройтерс.

Според Армения при офанзивата на азербайджанските сили в Нагорни Карабах днес са били убити 32-ма души и ранени много повече, въпреки призивите на Русия и САЩ за спиране на огъня в сепаратисткия анклав, контролиран от етнически арменци.

“Подобни обвинения към нас са абсолютно безпочвени. Те не се основават на нищо. Независимо от тях ние продължаваме нашите контакти с арменската страна. Армения беше и си остава наш много важен съюзник, партньор, страна, която ни е близка. Освен това ние продължаваме да поддържаме контакти и с Азербайджан – също много важен наш партньор. Продължаваме контактите и с арменците в Карабах”, каза прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителят на Кремъл заяви още, че все още е в процес на насрочване телефонен разговор между президента Путин и арменския министър-председател Никол Пашинян.

В същото време азербайджанската агенция АЗЕРТАДЖ публикува съобщение на администрацията на президента на Азербайджан, според което “на 21 септември 2023 г. в Евлах ще се състои среща с представителите на арменските жители на Карабах за обсъждане на въпросите на реинтеграцията въз основа на Конституцията и законите на Азербайджанската република”.

ЕС очаква незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах и ще следи събитията след съобщенията за постигнато примирие. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Очакваме Азербайджан да прекрати военните действия и те да не се използват за прогонване на арменците, местни жители на Карабах, добави той. Говорителят допълни, че възможни санкции от страна на ЕС може да се наложат, ако се постигне необходимото единодушие за такова решение.

Обемът на внасяния от ЕС газ от Азербайджан се равнява на три процента от общите вносни количества за миналата година, отбеляза говорителят. Това е с един процент повече от 2021 г. и очакваме за тази година да няма промени, уточни той.

Знаем, че Азербайджан внася газ от Русия, но газът, доставян в ЕС, е каспийски, заяви говорителят. Той посочи, че ЕС знае какви количества се внасят от Русия в Азербайджан и те са много по-малки от вноса от Азербайджан в ЕС. Не внасяме руски газ в ЕС, обобщи говорителят.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст