ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България е с най-голям годишен ръст на регистрираните нови коли през август

производство на автомобили

Пазарът на нови автомобили в страните от Европейския съюз e нараснал за 13-ти пореден месец през август – общо 787 626 са новорегистрираните коли. Това означава ръст от 21 на сто спрямо август миналата година. Данните са от Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

Продажбите на автомобили през август обикновено са по-слаби, което експертите обясняват с летните почивки, които европейците ползват масово през този месец. От друга страна, това увеличение се тълкува като знак, че пазарът на нови коли в ЕС се възстановява след спада, който беше породен от недостига на автомобилни части заради нарушени вериги на доставки, отбелязват от Европейската асоциация на автомобилостроителите.

В една от малкото положителни новини за България става ясно, че тя е страната от Евросъюза, в която през август е отчетено най-голямо увеличение (+38.7%) на регистрираните нови автомобили. Става въпрос за 3421 броя при 2482 возила през същия месец на 2022 г., сочат данните на европейската асоциация. 

Припомняме, че в България през юли бяха регистрирани 3370 нови автомобила, което беше увеличение с 19 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Двуцифрен ръст през август има и на водещите пазари за автомобили в ЕС – Германия (+37.3%, 273 417 новорегистрирани коли), Франция (+24.3%, 113 599 возила) и Италия (+11.9%, 79 727 броя).

Оптимизъм за автомобилния сектор дава и фактът, че

през август се увеличават продажбите в повечето страни от ЕС

на годишна база. Изключенията са Унгария, Словения, Ирландия и Литва. 

Промяната, която се очертава на европейски пазар за продажба на електрически автомобили, става все по-видима. Числата показват, че делът на регистрираните нови е-коли в Европейския съюз, задвижвани изцяло от батерии (165 165 броя), за първи път нараства до над 20 на сто от всички новорегистрирани автомобили. Преди година те имаха дял само от 11.6 на сто.

В България делът на новорегистрираните електрически автомобили през миналия месец е бил 4.4 на сто. Най-много през август са били новите коли с бензинови двигатели – 72.9 на сто, следвани от тези с дизелови двигатели – 18.9 на сто. Хибридните електрически превозни средства (HEV) са били 2.3 на сто от всички новорегистрирани коли.

През юли в България делът на новорегистрираните електрически автомобили през юли беше 5 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст