ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделците прекратяват протестите, приеха меморандума

земеделци зърнопроизводители зърнари протест

Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста си. Техни представители отидоха в Министерския съвет за подписване на меморандум с правителството. Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с намерение да влязат с тежка техника в центъра на София в знак на протест срещу отпадналата забрана за внос на украинско зърно.

Меморандумът, който правителството изпрати до протестиращите земеделци, ги удовлетворява. Протестът се разпуска и техниката и протестиращите постепенно започват да се разотиват. Между правителството и Инициативния комитет се подписва споразумение. Текстът на споразумението беше прочетен пред протестиращите, предаде NOVA. Ето и договорените параметри:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена продукция през стопанската 2022-2023 г. Водят се преговори с Европейската комисия за забраната за внос от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от обема на нетното национално производство. Ще се изработи лицензионен режим за внос на пшеница, царевица и рапица, съобразно договореното с Европейската комисия.

2. Прието е решение от ЕК за съответствие на държавна помощ в подкрепа на ликвидността на земеделските стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна за сумата от 150 млн. лв. А допълнително осигурените средства в размер на 60 млн. лв. се полагат максимални усилия за съкращаването на сроковете за произнасяне от страна на ЕК до края на месец септември.

“Нашето изискване е парите да се платят до 30 септември, правителственото предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лв. Правя уговорка пред всички вас, че не казвам, че това ще го разпишем. Ще искаме да върнем срока до 30 септември“, уточни председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

3. Земеделските стопани подли заявление до 26 септември ще получат подпомагане в рамките на 3 работни дни.

4. Помощта по “де минимис” в размер на 71 млн. лв. ще бъде разпределена на равни части за подпомагане на земеделските производители в сектор животновъдство, пчелен мед и растениевъдство. “Тук трябва да има въведен срок до края на октомври. Коментирах го с министъра и поеха ангажимент, че ще го запишем. Като отидем, надяваме се вече да е записано“, заяви Проданов.

5. Земеделските производители на мляко, които не могат да докажат реализация поради внос на сухо мляко от Украйна, да получат подпомагане по интервенциите на база правно основание форсмажор и разрешение от ЕК.

„Изменение и допълнение на меморандума се извършва само чрез подписване на анекс между страните. Устройва ли ви това споразумение“, обърна се Проданов към протестиращите, които му отговориха с „Да“ и ръкопляскания. “Повече работа тук днес нямаме. Всички колеги с трактори могат да се приберат по къщите си и утре да се върнат на полето“, завърши Проданов.

Междувременно правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие“ в размер на 63 млн. лв. за 2023 г. Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

По-рано днес лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов отиде при земеделските производители, които протестират край София. Те казаха, че никой не го е викал, и го помолиха го да си тръгне.

“Така, не искат да се политизира протеста и казаха, че искат да водят още разговори и си водят разговори, така ли? Дано да не ви излъжат, затова дойдохме и ние”, обърна се Костадинов към земеделците.

“Казах му да напусне…Никой не го е извикал и аз лично го изгоних, няма работа тука, ние сме тук само земеделци”, отговори му един от протестиращите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст