ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Митничари спипаха контрабандна валута за 160 бона на “Капитана”

капитан андреево

Недекларирана валута с левова равностойност 163 073 лева откриха митническите служители на ГКПП “Капитан Андреево” при проверка на два автобуса, излизащи от страната, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

В превозно средство с румънска регистрация и шофьор турски гражданин, пътували още втори шофьор и 12 пътници от Румъния, през България за Турция. Всички те декларирали пред митническите служители, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута.

Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която митнически инспектор забелязал, че един от пътниците поставя на седалка в автобуса банкноти, като се опитвал да ги покрие с връхната си дреха. Установено е, че това са общо 30 000 евро. В личните си обяснения той заявил, че парите са негови. Контролните действия продължили с извършване на личен преглед на друг пътник от автобуса. По тялото му, увити около кръста, митническите служители откриват банкноти евро и долари. Мъжът – румънски гражданин, е укрил 20 000 евро и 10 000 щатски долара.

В друг автобус с 19 пътници, пътуващ от Румъния за Турция, е извършен личен преглед на един от пасажерите, който бил увил около кръста си полиетиленов плик с 1200 банкноти в купюри по 20 евро – общо 24 000 евро.

Общото количество на задържаните пари е 74 000 евро и 10 000 щатски долара с левова равностойност 163 073 лева. На нарушителите са съставени актове.

С този случай откритата и задържана валута на пункта с Турция от началото на година е вече с левова равностойност от над 22 млн. лева. Според статистиката на митницата, през цялата 2022 г. общата стойност на установените незаконно пренасяни парични средства през “Капитан Андреево” е около 27 млн. лева. Най-често обект на трафик са евро и британски лири.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст