ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кои съвременни български арт творби предлагаме да красят Европарламента?

Днес, 20 септември, от 18.30 часа в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство на бул. „Черни връх“ 2 се открива изложбата „Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент – номинирани творби“.

Тя включва 10 произведения на съвременното изкуство от български авторки, които България предлага да се откупят за художествената колекция на Европейския парламент.

Авторите на номинираните произведения са десет талантливи творци Бора Петкова, Боряна Венциславова, Даниела Костова, Елизабет Талауер, Леда Ванева, Леда Старчева, Мария Налбантова, Марта Джурина, Невена Екимова и Рада Букова.

След експозицията в София художествена комисия в Брюксел ще прецени кои от избраните произведения на изкуството ще бъдат закупени за колекцията на Европейския парламент и впоследствие ще бъдат експонирани в сградите му в Страсбург, Брюксел и Люксембург.

Актуалната селекция е направена от Ния Табакова от Държавн иякултурен институт към Министъра на външните работи, от Долорес Дилова от Съюза на българските художници, от Мартин Косташки от Националната галерия и от Венелин Шурелов от Националната художествена академия.

Те са избирали авторите и произведенията им според критериите и изискванията на конкурсната сесия. По-конкретно те трябвало да изберат произведения на жени-творци, които работят със съвременни артистични похвати и чрез творбите си разглеждат актуални теми и сюжети, които кореспондират с европейските ценности. Предложените автори трябва да са утвърдени както в България, така и в чужбина.

Творбите им могат да бъдат видени до 22 октомври.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст