ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът ще обсъди създаването на временна комисия за сигурността на машинното гласуване

Избори за парламент народни представители гласуване 2021 машинно машина

Парламентът включи допълнителна точка в седмичната си програма. По време на пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъдят създаването на временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около сигурността на машинното гласуване. В подкрепа на включването на тази точка в дневния ред гласуваха 169 народни представители, седем бяха “против” и 20 се въздържаха. 

Искането е на БСП. Според депутата от групата а социалистите Борислав Гуцанов въпросът е пряко свързан с националната сигурност на страната. Не отчитайки факта, че БСП настояваше за въвеждането на машинното гласуване през 2019 година, Гуцанов посочи, че неслучайно и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато към традиционния начин на гласуване именно поради “доклади на техните служби за сигурност”. Чрез създаването на тази комисия, по думите му, ще стане пределно ясно на всички български граждани “какво се е случило с последните избори”.

От ГЕРД декларираха, че ще подкрепят предложението на социалистите. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че винаги са отстоявали, че трябва да има публичност и прозрачност за вота на българските граждани. Въпреки че опозицията предлага създаването на такава временна комисия, ние ще я подкрепим, каза тя.

Депутатите решиха да изслушат вътрешния министър Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и председателя на ДАНС Пламен Тончев за надеждността на машините за гласуване. Процедурата е поискана от “Възраждане” и ще се проведе в понеделник на извънредно заседание след предвидения в дневния ред редовен парламентарен контрол.

Мнозинството отхвърли друго предложение на “Възраждане” за изслушване на министъра на отбраната Тодор Тагарев за състоянието на българската армия и планираните инвестиции в оръжейни системи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст