ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ФЕД не промени лихвите, предвижда още едно лихвено повишение до края на 2024-а

банки

Паричният комитет на Федералния резерв запази непроменени лихвените проценти след двудневното си редовно съвещание на 19 и 20 септември, предвижда ново лихвено увеличение до края на годината и значително по-стриктна парична политика през цялата 2024-а. Решението им е взето единодушно. Американските централни банкери потвърдиха юнската си оценка за върхов диапазон на базовата лихва оувърнайт от 5.50-5.75 процента – само с 25 пункта над сегашния 5.25-5.50 процента. Дванадесет членове на паричния комитет искат още едно увеличение на лихвите до края на тази година, за да върнат инфлацията на целевите 2% годишно, а седем смятат, че те трябва да останат на сегашните си равнища. Те обаче осъвремениха тримесечната си прогноза за 1% лихвено понижение през 2024-а на едва 0.5 поцента. Ако лихвата по федералните фондове падне до 5.1% до края на 2024-а и до 3.9% до края на 2025-а, основната инфлационна мярка на Федералния резерв се прогнозира да се понижи до 3.3% през тази година, до 2.5% през следващата и до 2.2% до края на 2025-а.

“Инфлацията остава висока”, посочват в официалното си изявление след съвещанието паричните стратези на американската централна банка. В него се констатира също, че ръстът на заетостта се забавя и че безработицата ще е на по-ниските 3.8% през тази година – под юнската прогноза за 4.1% и ще се здържи на това равнище до края на 2025-а. Перспективата за растежа на БВП е ревизирана на по-високите 2.1% през 2023-а – двойно над предишния 1%, а за 2024-а е повишена от 1.1 на 1.5 процента.

Официалните представители на Федералния резерв пипат внимателно преди да предприемат бъдещите си действия и искат повече време, за да осмислят охлаждащите се инфлационни данни и да противопоставят риска от високата инфлация на риска от прекалено силното потискане на стопанската активност.

Предпочитаната инфлационна мярка на американските централни банкери – индексът на персоналните потребителски разходи, от който са изключени силно колебивите храни и енергия – се повиши с 4.2% годишно през юли срещу 4.1% през юни, но все пак остана под рамките 4.5-4.6 процента през първото полугодие. Другият инфлационен показател – индексът на потребителските цени – нарасна с 4.3% годишно през август срещу 4.7% през юли – най-сабият подем от октомври 2021-а.

Финансовите пазари бяха почти единодушни, че Федералният резер ще запази лихвените проценти непроменени, но инвеститорите залагаха на значителни лихвени редукции през идната година – очакване, помрачено от предвижданията на 10 от 19-е банкови парични стратези, че лихвата ще остане над 5% до края на 2024-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст