ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Що ли не върнем направо “Държавна сигурност”?

Шефът на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите о.р. ген. Атанас Атанасов обяви, че се оттегля като председател на комисията. Представителят на “Демократична България” каза и защо прави това: “Не може така да ми бламира реформата”.

Репликата се отнася до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе категоричен, че е против сливането на военното и цивилното разузнаване.

Както е известно, това е проект, писан с участието на Атанасов още от битието му на депутат от “Реформаторския блок” през 2015 година. Тогава “четивото” успя да стигна до четене в комисия, но не видя бял свят, защото ГЕРБ не го подкрепи. И дойде времето на сглобката, за да се реши Атанасов отново да го пробута като изключително важна реформа на разузнавателната ни общност.

От протоколите на заседанията в секторната комисия в парламента и тогава, и днес станаха ясни мотивите на генерала за сливането на двете разузнавания – България е достатъчно малка страна, за да си позволи издръжката на две отделни разузнавателни агенции. Това бе основният коз на Атанасов. И нищо друго – без оценка на риска за бъдещето на разузнавателните активи под пагон или с цивилно пардесю, без финансова обосновка, без становища на партньорски разузнавателни служби, с които имаме обмен на деликатна информация 24/7 както във военна област, така и в икономика, енергетика, финанси, вътрешна политика, здравеопазване. Навсякъде, където протичат soft power – операции, пък и не само такива…

Репликата, с която Атанасов обясни оттеглянето си издава две неща. Първо личната му амбиция да наложи своята визия за разузнаването. Второто е, че в качеството си на контраразузнавач се опитва да даде насока за действие на външното разузнаване – област, чиито принципи, методи и практика са доста далеч от контраразузнавателната дейност. Да не говорим за спецификата на военната разведка, активи на терен, сътрудници и прочие…

Странно е, че контраразузнавач с едва тригодишен опит от някогашната Национална служба за сигурност (НСС) дава акъл на колегите си от разузнаването как да работят. И дали при написването на амбициозния си проект е взел предвид и становището на тази специфична общност?

Прилагането на чужд опит на родна почва не винаги дава добри резултати. Сравнението с германската БНД (Bundesnachrichtendienst) не е коректно, най-малкото защото е създадена още през 1956 г. и е вече с огромен опит. Да разрушим сега действащите Държавна агенция “Разузнаване” и Служба “Военно разузнаване”, за да ги слеем в някакъв мастодонт по германски образец е рисковано предприятие. Особено пък когато се предвижда сливането да стане в горещ миг от развитието на света – войната в Украйна.

Всъщност лелеяната от Атанасов Единна разузнавателна общност има свой предшественик у нас – това е прословутата “Държавна сигурност”, под чийто покрив се осъществяваше контраразузнавателна и разузнавателна дейност по време на соца. Която хвърля дебела сянка и днес…

Ако това е идеята, да ударим ключа на държавата и да се разотиваме…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст