ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Божанов: Трудовите книжки ще отпаднат, но ги пазете, ако имате стаж преди 1997 г. или 2000 г.

Божидар Божанов

Хартиеният вариант на трудовите книжки ще отпадне, но няма да е веднага, тъй като регистърът в НАП трябва да бъде надграден, да се извършат действия от счетоводители. Ще трябва да си ги запазим някъде вкъщи, ако имаме стаж преди 1997 г. или 2 000 г., за да можем да го докажем. Това каза пред БТВ Божидар Божанов от ПП-ДБ.

„При започване на работа оттук-нататък, хората няма да имат хартиен вариант на трудова книжка“, уточни той.

По темата с решението на ген. Атанасов да се оттегли от председателското място в Комисията за спецслужбите, Божанов коментира: “Това е решение на г-н Атанасов, то е свързано с реформата на службите, която отдавна е поставил на масата, има конкретни идеи и предложения и тя трябва да се случи. Реформата не е само вливането на ДАНС и ДАР, тя е по-обхватна. Механичното сливане на две структури на е реформа, трябва да се гледа повече в дълбочина. Дори и да не се сливат на този етап, не значи, че няма да има реформа в службите”.

Длъжни сме да се съмняваме във всяка изборна технология, посочи Божанов, но увери, че проблем с машините няма. Днес парламентът създаде Временна комисия, която ще следи за ще проверява  за манипулации на машинния вот, а Божанов е един от представителите на “Демократична България- Продължаваме промяната” в нея.

“Трябва да се види дали са компрометирани и променят резултата, или това са спекулации. Комисията е в състав от предимно юристи, но не само, аз съм изключение. Не е нужно членовете на тази комисия да са ИТ-та. Ще трябва да изслушаме ЦИК, ДАНС, МВР, Министерство на електронното управление. Да отидем в склада да видим как се съхраняват – неща, които не изискват непременно ИТ експертиза. Поискахме да се направи различна версия на софтуера с ключ, който не е на ЦИК, но машината не тръгна, изписа “Грешка”. Ще каним експерти по киберсигурност и по хардуерната част на машините”, обясни депутатът.

“Манипулациите с хартиени бюлетини хората могат да си представят как се случват, без да имат специфични познания. Хората си го представят ясно, приели са, че се случва в някакви размери. Не разбират как машината функционира отвътре. Когато не разбираш нещо, има повече притеснения някой да не злоупотреби”, добави още Божидар Божанов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст