ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 21 септември 2023 г.

Парламентът създаде временна комисия за сигурността на машинното гласуване

Народното събрание прие предложението на БСП да се създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Временната комисия ще се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Проекторешението предвижда тя да заседава за срок от три месеца. Комисията ще обърне специално внимание на възникналите съмнения при последните четири избора.

България изгони представителя на Руската православна църква в София

Руско посолство в България

България експулсира архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, както и двама служители на светата обител, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на руското посолство у нас. “Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност”, посочват руските дипломати. Преди дни стана ясно, че Васиан Змеев, както и трима руски дипломати, са били изгонени от властите в Северна Македония заради данни, че са руски шпиони.

Парламентът реши: България спира вноса на руски суров петрол

роснефт руски петрол нефт

България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна. С гласуването на решението на практика българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията, позволяваща ни да внасяме руски петрол до края на 2024 г.

(Не)коалицията затяга контрола над чуждестранните инвеститори

В продължение на години наред с малкото сериозни компании, навлизащи на българския пазар, у нас гастролираха знайни и незнайни бизнесмени, с още по незнаен произход на капитал и се представяха за инвеститори. „БАНКЕРЪ“ нееднократно е тиражирал факти за това как подобни люде успяват да „убедят“ съответните местни и държавни власти, за да се докопат до тяхното съдействие.

ЕС спря преговорите за миграцията, докато стотици хиляди атакуват външните граници

Европейският отговор на нелегалната миграция потъна като лодка край бреговете на Средиземно море. В сряда Европейският парламент спря преговорите за приемане на новото законодателство, които води със страните членки, заради липсата на съгласие между тях. Това се случва седем месеца преди разпускането на институциите за провеждането на следващите избори в началото на юни. Шансът дотогава да бъде намерено решение не е голям.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст