ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Египет води преговори за заем с ОАЕ за покупката на жито от Казахстан

Египет води преговори с базирана в Абу Даби банка за заем, с който да финансира покупката на пшеница от Казахстан, съобщили за агенция “Ройтерс” трима търговци. Ако се стигне до споразумение, Кайро ще получи евтина алтернатива на зърното от Русия, която от миналата година задоволява все по-голяма част от египетското потребление на културата, но неотдавна блокира сделка за покупка под неофициалния ценови праг на суровината, определен от правителството.

Египет е водещ купувач на пшеница в света и се опитва да намали сметката си за внос заради недостига на чуждестранна валута, налагащ да разсрочва плащанията за житото. Преговорите за заема от емирството са в начална фаза и са за цената и количествата пшеница от Казахстан, както и за размера на заема, твърди един от добре информираните източници. Името на банката от Абу Даби не е цитирано. Търговците твърдят, че са научили за потенциалната сделка на житен търг на 20 септември от египетската държавна агенция за покупка на зърно General Authority for Supply Commodities (GASK). Именно тя е договаряла цена, която да е по-ниска от предполагаемия неофициален под на руснаците от 270 щ. долара за тон, включително разходите до натоварването на кораба. Запознатите с въпроса лица обаче се съмняват, че ще стигне до сделка, защото превозът на пшеница от Казахстан е логистично предизвикателство и изисква пренатоварване през други държави.

Неофициалният ценови под се оказа сериозна пречка както за GASK, така и за руските доставчици на жито, които са увеличили продажбите на сравнително евтината зърнена култура за Египет от началото на военните действия в Украйна. Руското правителство не е потвърдило официално минималната продажна цена, която множество търговци определят като мярка за ограничаване на огромния износ и предотвратяване на опасността от недостатъчно вътрешно предлагане, което да качи цената на хляба.

Руското министерство на земеделието е блокирало изпълнението на частна продажба на 480 хил. тона руска пшеница на Египет, вероятно заради по-ниската от пода цена, споделили за “Ройтерс” търговците. Сделката ще бъде осъществена със суровина от други страни на произход като Франция и България, добавили те.

Финансовото министерство на Египет очаква субсидиите за храни, основно за хляб, да нараснат с 41.9% до 127.7 млрд. егип. паунда (4.14 млрд. щ. долара) през текущата фискална година, която приключва през юни 2024-а.

Казахстан е одобрен вносител на жито за Египет, но покупките от централноазиатската държава са редки. Кайро подписа неотдавна договор за заем в размер на 500 млн. щ. долара с Експортната агенция на Абу Даби за покупката на вносна пшеница от базираната в обединените арабски емирства аграрна компания “Ал Дахра”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст