ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еди Рама скастри руския посланик в ООН заради Украйна (видео)

еди рама оон

Василий Небензя се противопостави на изказването на Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН

Темата за Украйна и украинският президент Володимир Зеленски като говорител на заседанието на Съвета за сигурност на ООН станаха причина за размяната на реплики между албанския премиер Еди Рама и руския посланик в ООН Василий Небензя, предаде Албанското радио и телевизия, цитирано от БТА.

Албания пое председателството на Съвета за сигурност на ООН на 1 септември.

Небензя се противопостави на дневния ред, като отправи въпроси към албанския премиер какви са причините за предимството, което се дава на украинския президент пред всички членове на заседанието и за присъствието на външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи в качеството му на председател на ОССЕ. Небензя обвини Рама в „явно нарушение на процедурите“ и предупреди, че това нарушение може да се превърне в шоу.

„Ние не сме против участието на Зеленски, но нещата трябва да се правят според правилата. Онези, които не са страни членки, трябва да говорят след страните членки. Албанското председателство показа явни нарушения“, каза руският представител.

Рама, който ръководеше заседанието вчера, подчерта в отговор на руската делегация, че дневният ред е бил предварително изпратен на всички членове на Съвета за сигурност и че всякакви възражения е трябвало да бъдат повдигнати преди началото на дебата. По думите на албанския премиер даването на дума на украинския президент дава възможност на страните членки да отговорят на въпросите му, което е отдавнашна практика на Съвета за сигурност и в пълно съответствие с правилника.

„Трудно ми е да разбера втория въпрос (за присъствието на Буяр Османи), защото ОССЕ има голям принос и ние сме тук благодарение на нейния принос. Да, представителят на ОССЕ е албанец, но бих искал да ми кажете ясно какъв е проблемът. Трябва да кажа, че от ваша страна цялата тази лекция в тази сграда е доста впечатляващ удар. Нарушението тук е, че (украинският президент Володимир) Зеленски ще говори? Вие спрете войната и Зеленски няма да държи реч“, допълни Рама.

Албанският премиер осъди руската агресия срещу Украйна, като каза, че тя е проблем не само на Европа, но и на целия свят заради влиянието, което оказва,

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст