ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК може да започне наказателни процедури заради ограничаване на вноса от Украйна

еврокомисия знаме на ес европейски съюз ек

Подкрепата на ЕС за Украйна остава твърда и във всички области – политическа, икономическа, хуманитарна, дипломатическа и военна, заяви говорител н ЕК

Европейската комисия (ЕК) предупреди днес, че може да предприеме наказателни процедури срещу държавите от Европейския съюз, които налагат едностранни ограничения на земеделския внос от Украйна. Целта ни е да постигнем решение съвместно с всички засегнати страни, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, предаде БТА.

Държавите в ЕС нямат право да налагат едностранни мерки. Целта ни е да постигнем решение с помощта на всички засегнати. Украйна представи тази седмица план за действие, обсъждаме го, добави говорителят.

Планът предвижда Украйна да въведе бързо надзор на износа. В този случай няма да има нужда от едностранни ограничения. ЕК запазва правото си, ако прецени, да предприеме наказателни процедури срещу държавите, които поддържат едностранни мерки, поясни той.

Говорителят добави, че засега ЕК не е запозната с мерките, предприемани от България. Обсъждаме тези въпроси двустранно, уточни той.

По неговите думи ЕК ще бъде длъжна да представлява държавите от ЕС в спора в Световната търговска организация (СТО) по въпроса за украинския износ. Украйна предяви преди дни иск в СТО срещу Полша, Унгария и Словакия заради предприетите от тях едностранни ограничения срещу вноса на украински земеделски стоки.

На 15 септември ЕК реши да не продължава временните ограничения за украинския земеделски внос. Временните мерки засягаха преноса на украинска реколта през България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия. След тази дата Будапеща, Братислава и Варшава въведоха едностранни мерки. Заради спора Полша обяви намерение да прекрати военната помощ за Украйна. Междувременно Украйна обеща да въведе лицензи за износа, за да ограничи възможността за повторно възникване на трудности на европейския пазар.

Подкрепата на ЕС за Украйна остава твърда и във всички области – политическа, икономическа, хуманитарна, дипломатическа и военна, заяви говорителят на ЕК по повод обявеното от Полша намерение да не доставя повече оръжие на украинската страна.

За нас е важно политиката на ЕС за Украйна да не се променя, добави говорителят. Продължаваме финансовата помощ за Киев и подкрепата за украинските бежанци, посочи той. Говорителят допълни, че от началото на войната в ЕС има единодушие по въпроса за оказване на пълна подкрепа на Украйна, всестранна и с всичко възможно.

По неговите думи държавите от ЕС оказват помощ на Украйна на доброволна основа. Те могат да решат да продължат или да прекратят доставките на оръжие. Политиката на ЕС остава непроменена и тя е за оказване на трайна и твърда подкрепа за Украйна, докогато е необходимо, заяви говорителят.

ЕС не доставя оръжие, доставките се извършват от държавите, а ЕС покрива част от разноските. Държавите решават кога, какво и колко изпращат на украинската страна, поясни говорителят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст