ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС спря преговорите за миграцията, докато стотици хиляди атакуват външните граници

Европейският отговор на нелегалната миграция потъна като лодка край бреговете на Средиземно море. В сряда Европейският парламент спря преговорите за приемане на новото законодателство, които води със страните членки, заради липсата на съгласие между тях. Това се случва седем месеца преди разпускането на институциите за провеждането на следващите избори в началото на юни. Шансът дотогава да бъде намерено решение не е голям, докато стотици хиляди мигранти атакуват страните на първа линия.

В началото на седмицата бе съобщено, че само за три дни близо 200 лодки са акостирали на южния италиански остров Лампедуза и са  докарали 8500 мигранти – с 3200 души повече, отколкото са “туземните” обитатели на това късче земя.

Местните жители тутакси се разбунтуваха и при посещението на Урсула фон дер Лайен миналия уикенд, ултимативно споделиха с нея, че

вече се страхуват да пускат децата си сами на улицата.

Шефката на Еврокомисията обеща, че ще се търси европейско решение на проблема. Премиерът на Италия Джорджа Мелони съобщи на “островитяните”, че Брюксел им отпуска 50 млн. евро за справяне с проблема. За хората от Лампедуза обаче “две мнения по въпроса” няма – те не искат милионите на Брюксел, а искат отново да заживеят нормално.

От началото на годината, над 127 000 души мигранти са “дебаркирали” само по италианските брегове. Според статистиката – два пъти повече, отколкото през същия период на 2022 година. Прогнозите са още по-мрачни – броят на незаконните мигранти ще продължи да расте.

Провалът на преговорите по законодателството за миграция е

победа за унгарския премиер Виктор Орбан

и полския му колега Матеуш Моравецки. Но е тежка загуба за държавите членки на първа линия като България, Гърция, Италия и Испания.

Свидетели сме, че и у нас всеки ден биват откривани десетки нелегални мигранти от Близкия Изток и Африка. Само че да му мислят Германия, Франция, Австрия и Нидерландия, защото те не искат да останат у нас.

Европейската комисия беше предложила

правила за “разселване” на мигрантите от държавите на първа линия

по доброволен механизъм. А тези, които отказват да приемат съответната квота, трябваше да помогнат с пари и логистика (по думите на Моравецки – да се откупят). 

Според европейските правила, за да стане закон едно предложение на ЕК , то трябва да бъде прието както от Европейския парламент, така и от всички държави членки на Общността. Държавите членки обаче не искат мигранти. И това е огромен проблем за страните на първа първа линя, защото този регламент трябваше да помогне точно на тях.

“Въпреки че преговорите по по-голямата част от законодателните предложения в Новия пакт за миграцията и убежището напредват със стабилни темпове, със съжаление научихме, че усилията на председателството на Испания  да постигне мандат за преговори на Съвета относно регламента за кризите са в застой”, заяви в сряда българският евродепутат Елена Йончева, която е председател на групата на докладчиците по различните законодателни досиета в миграционния пакет в Европарламента.

Тя посочи, че

без да бъде постигнато съгласие,

преговорите по останалите части от законодателството не могат да продължат.

Междувременно Германия и Франция обявиха, че няма да приемат мигранти от Лампедуза, но очакват Брюксел да свърши работата си и сътвори реално предложение за решаване на проблема. Богатите държави в блока също имат основание да са недоволни, защото от седем години социалните им системи са разклатени заради постоянния мигрантски наплив.

Полша и Унгария са радикални по тази тема от самото начало на обсъждането на европейското законодателство и винаги са заплашвали с вето. Според тях половинчатите мерки не вършат работа и затова предлагат

забрана за влизане в ЕС на лица без виза или паспорт от общността.

Те категорично отказват да приемат мигранти като не пускат дори бедстващи по границите им.  Полското правителство обаче отиде най-далеч: то прие специална резолюция относно миграцията и реформата в областта на убежището и осъди системата за преместване на мигранти на блока заради драстичното увеличените мигранти, “стоварени” на остров Лампедуза.

„Цяла Европа, целият ЕС може да се превърне в Лампедуза, ако продължим да извършваме същите стари грешки, като схемата и механизмите, които Комисията предложи“, предупреди Моравецки.

Незаконната миграция е един от ключовите въпроси в навечерието на изборите в Полша през октомври, защото ще бъдат “придружени” и от

референдум за предложената от ЕС система за миграция и убежище.

Избирателите ще трябва да отговорят на един единствен въпрос – дали подкрепят приемането на хиляди незаконни мигранти от Близкия изток и Африка в съответствие с механизма за принудително преместване, наложен от европейските бюрократи?

Италианското правителство обяви, че предотвратяването на преминаването на Средиземно море от мигрантите е

единственото решение на настоящата ситуация,

а Мелони призова за създаване на европейска мисия, която да спира стотиците лодки  по пътя им към континента. Това обаче едва ли ще се случи, защото Брюксел няма намерение да спре свободното придвижване, въпреки че в 90% от случаите то да е незаконно и да се “навигира” от трансгранични престъпни мрежи.

Докато еврочиновниците умуват Европа все повече се превръща в разграден двор. Ситуацията обаче вече излиза от контрол, но ще се наложи съвсем скоро все пак да се вземе някакво решение, защото на всички вече е ясно, че политиката на отворените врати на Меркел не работи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст