ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заслужава ли си да посетите Сан Франциско?*

От ковид пандемията насам градът край Залива запада заради нарастващи нива на престъпност

Ивайло Ангелов

Всеки обожава това забележително място: търговския, финансов и културен център на Северна Калифорния – Сан Франциско. Преди ковид пандемията градът с гордост заемаше позицията на трети най-посещаван в света със зашеметяващите 25.8 милиона гости годишно.

Хората обичат Сан Франциско заради уникалния му чар, разнообразната култура, кухнята от световна класа, емблематичните забележителности и иновативната технологична индустрия. Неговите оживени квартали и любими от безброй филми живописни гледки го правят притегателно място за туристи от цял свят.

Географското му разположение също предразполага посещение през всички сезони на годината. Разположен на западния бряг на САЩ, милионният град е обгърнат от величествения Тих океан на запад, от емблематичния мост „Голдън Гейт“ на север и от очарователен залив на изток. Неслучайно го наричат „градът край залива“.

Но когато тръгнете по улиците на Сан Франциско, пред вас се разкрива напълно различен пейзаж. Вероятно, след като прочетете това, което ще ви разкажа, може да преосмислите идеята да направите този град ваша следваща ваканционна дестинация.

Бездомните

Има едно нещо, което веднага ще привлече вашето внимание на улицата. Това е големият брой бездомни хора, които живеят по тротоарите, паркингите, парковете и подлезите. Проблемът с бездомните в Сан Франциско представлява трайно предизвикателство за местните власти от години. И въпреки продължителните усилия на градската управа да се справи с него, броят живеещи на улицата продължава да нараства. Според преброявания, той надхвърля 8000 души.

Климатът на града се характеризира с минимални валежи през по-голямата част от годината. Така улиците остават мръсни и сухи, запазващи всички неприятни миризми. С толкова много бездомни хора може да се представите как от всеки ъгъл се носи „ухание“ на урина. Като дългогодишен жител на Сан Франциско, често ставам свидетел на туристи, които изразяват ужаса си от тази пронизваща воня.

Проблемът с изпражненията на обществени места също не може да се подмине и днес достига тревожни размери. През 2011 г. са подадени 5547 сигнала за изпражнения по улиците, а през 2019 г. те са над 28 000. Градската администрация създава специализиран екип, подходящо наречен The Poop Team (Екип за изпражнения – бел.ред.) и натоварен с мсията да почиства екскрементите от обществени места.

Честа гледка е човек, изхождащ се на публично място, под недоумяващите погледи на туристи и минувачи. Не може да не си зададем въпроса: „Какво точно не е наред тук?“ Психичните заболявания и наркотичната зависимост са основните фактори, допринасящи за увеличаването броя на бездомните по улиците. А такива хора разбираемо са лишени от чувство за срам и вина. И все пак изпражненията и урината по улиците са най-малкият проблем.

Престъпност и дребни кражби

След ковид пандемията престъпността в града се е увеличила. Полицията в Сан Франциско се сблъсква с недостиг на служители и затруднения при набирането на нови кадри. Така обажданията за дребни кражби, джебчийство, обири на магазини и взлом на автомобили често остават без отговор или получават недостатъчно полицейско внимание.

Такива престъпления допреди ноември 2014 г. бяха третирани като „сериозни“, но след приемането с референдум на Предложение 47 (Prop 47) (целящо да намали притока на престъпници към претъпканите калифорнийски затвори) те бяха преквалифицирани на „дребни“.

Освен това Prop 47 вдигна прага на големите кражби от 400 щ.д. (730 лв.) на 950 щ.д. (1730 лв.). Престъпниците използват тази промяна в своя полза. Ако кражбата им от магазини, автомобили, частни домове и други места не превишава 950 щ.д. и ако бъдат хванати, те просто получават глоба, връщат откраднатото и могат да си тръгнат. Prop 47 не позволява на полицията дори да ги задържи и лиши от свобода. Така нарушителите стават все по-смели и изглежда няма какво да ги спре да извършват подобни престъпления отново и отново.

Ставаме свидетели на тревожното нарастване на престъпността не само в Сан Франциско, но и в целия щат Калифорния. Когато ви откраднат чантата или автомобилът ви бъде разбит, нямате особена защита. Може да подадете жалба в полицията, където ще ви издадат входящ номер, и дотам.

Ето как Сан Франциско загуби предишния си чар и се превърна в лесна плячка за дребни крадци, свободно разхождащи се и тормозещи жителите на града. Престъпността доведе до още по-сериозни последици.

Затворени магазини

Центърът на Сан Франциско стана жертва на неудържими грабежи от магазини, оставяйки след себе си заключени и заковани с талашит витрини. Благодарение на Prop 47, крадците са наясно, че могат да се измъкнат от затвор, ако плячката е под 950 щ.д. Тази „снизходителност“ на закона причини вълна от затваряния след пандемията, което пък доведе някога оживения шопинг в центъра на града до пълен хаос.

Само за две години 17 луксозни и популярни марки затвориха окончателно магазините си на централния площад Юниън Скуеър. Въпреки скромните обяснения на бизнесите, истината е очевидна. YouTube е пренаситен с безсрамни видеоклипове, показващи групови кражби от магазини в търговското сърце на Сан Франциско. Ето още една причина някога оживеният град бавно да се превръща в нелюбима дестинация както за местните, така и за международните посетители.

Властите на града осъзнават, че проблемите с наркотиците и бездомните са належащи. От тях страдат дори по-отдалечените квартали, а бизнесът е принуден да носи все по-тежкото бреме на неефективното общинско управление. Но проблемите не се изчерпват дотук.

Загуба на крупен бизнес

След като дълги години беше световен конферентен център, сега градът понася тежки загуби. Две от големите технологични компании – Red Hat и Meta – отмениха планираните за 2024 г. конференции в Сан Франциско. Липсата на престижни събития определено ще доведе до занижен оборот в местните магазини, ресторанти и хотели, съответно по-слаби приходи за града.

Инвеститорът притежател на двата най-големи хотела в града – Hilton San Francisco Union Square с 1921 стаи и Parc 55 с 1024 стаи – спира плащания по заема си и предава хотелите на своя кредитор. Хотелите вероятно ще продължат да функционират, но новият им собственик е неясен. И двата хотела са близо до площад Юниън Скуеър, около който има множество улици, пълни с бездомни и наркомани. Не е трудно да се досетим защо инвестиционната компания се оттегля от бизнеса.

Липсата на магазини лишава града от основен приход от ДДС в размер на 8.63% за всяка покупка на стока. А фактът, че много служители работят дистанционно, допринася още повече за кризата на местните ресторанти и бизнеси. Така голям брой кафенета и местата за бързо хранене са вече история. Същото важи и за заетите офис площи. В доклад на кметството се съобщава, че Сан Франциско е загубил близо 500 милиона щ.д. (915 милиона лв.) заради работа на служители от разстояние през 2021 г.

Градът се раздели и със собственика Westfield, на най-големия мол San Francisco Center. Причината компанията да си тръгне е намалелият трафик от хора, пазаруващи в мола. А причината за това все по-малкото туристи, основни посетители на центъра.

Набезите на магазини и цялостната несигурност в града поставят под въпрос съществуването и на останалите отворени магазини в центъра.

Като дългогодишен жител на Сан Франциско съм бил свидедел на възходите и паденията му, но този път ми се струва, че нещата наистина са ударили в дъното. Остава надеждата, че бъдещият кмет на града ще положи истински усилия за възраждането му. И това няма да стане без твърди мерки срещу престъпността, разпространението на наркотици и бездомните по улиците.

Дотогава, ако планирате посещение в Сан Франциско, бъдете подготвени. Разбира се, гледките към океана със своите златисти залези и мостът „Голдън гейт“ остават непроменени.

__________________

* Ивайло Ангелов е разследващ журналист и коментатор по човешки права, травъл блогър и експерт по гражданска авиация, защитник на правата на животните и основател на организацията за спасение на бездомни животни Jordan&Joy Cat Rescue. Текстът е препечатан от независимия сайт “Новетика”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст