ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КПК, ПКП или второ МВР?

Трима души юристи или икономисти с праг от 7-годишен стаж или опит в службите за сигурност ще се въртят ротационно на всеки 2 години начело на новата комисия “Антикорупция”. Триото комисари ще бъде избирано от Народното събрание с квалифицирано мнозинство от 160 гласа. Поне дотук, защото от ГЕРБ дадоха сигнал че ще сезират Конституционния съд, заради това свръхизискване. И правилно, чак пък такова единство на тази тема не може да бъде постигнато.

Те пък ще са независими членове” отделна номинационна комисия в състав от петима души, предложени от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, Омбудсмана и Сметната палата. Номинационната комисия ще извършва подбор за допустимост и след публична процедура за изслушване и обсъждане ще представя доклад с предварителна оценка на кандидатите, но без да ги класира предварително.

Редом с депутатите номинации ще може да прави и неправителственият сектор. Комисията получава правомощия да извършва оперативно-издирвателна дейност, така и разследващи функции, поверени на инспектори. Всички те ще подписват декларация за политически неутралитет и може да бъдат подлагани на периодични проверки за почтеност. А пък всеки гражданин, който разполага с данни за корупция или за конфликт на интереси, ще може да подаде сигнал до комисията.

Това пише в новия Закон за противодействие на корупцията. Въобще – прозрачност без граници, успехът е гарантиран, остава да бъде направено сглобката. Банката кадри от юристи и икономисти със 7-годишен стаж и правилен произход е практически неизчерпаема. Номинациите и изслушванията няма да пречат, знаем каква им е ролята – да номинират правилните кандидати на управляващите партии. Които пък на свой ред ще са правилни и за опозиционните, понеже в парламента случайни няма. Както и в неправителствения сектор на правителствена хранилка.

Колкото да разследващите инспектори, с подписването на една декларация политическият им неутралитет е гарантиран. И не може да има съмнение, че ще са почтени – доколкото е възможно в тези невъзможни за почтеност времена и условия. Това ще бъде установявано периодично чрез проверки от също толкова почтени проверяващи. Какви други да са при равнището на почтеност сред народното представителство, водено от символи на корупцията и задкулисието?!

Единственото, което ни притеснява в тази антикорупционна поема е правото на всеки гражданин да подава сигнали за корупция и конфликт на интереси. Като си знаем гражданското общество, ще вземат да затрупват Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с едни неподлежащи на проверка и разследване съчинения срещу властта, които нямат доказване. А пък от нейна страна ще върнат жеста с онази оценка за матриала, с която вождът на първата парламентарна сила удостои в знак на разбирателство него, себе си и видната депутатка ПКП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст