ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според омбудсмана трябва да се предвиди алтернатива на електронната рецепта

Трябва да се предвиди алтернатива на електронната рецепта. Това заяви пред bTV омбудсманът Диана Ковачева по повод проекта на наредба на Министерството на здравеопазването, който предвижда от 1 октомври антибиотици и лекарства за захарен диабет да се предписват и отпускат само с електронна рецепта. “Става въпрос за възможност за алтернатива, не настоявам изобщо да се продават без рецепта антибиотиците“, уточни Ковачева. “Не всички лекари имат договори със Здравната каса и не всички имат електронни подписи“, добави омбудсманът.

Ковачева изтъкна, че не всички аптеки имат достъп до електронната система, както и възрастните лекари и лекарите в провинцията. “Нека да има някаква алтернатива, поне докато всичко се електронизира“, призова общественият защитник. “Зъболекарите също са изключени от системата“, отчете тя и даде пример, че зъболекарите няма да могат да изпишат антибиотик за лечение на пациентите.

“Антибиотичното лечение особено при деца е спешно – не винаги имаш достъп до личния ти лекар”, посочи омбудсманът и подчерта, че в чужбина също има проблем с електронните рецепти от България.

Ковачева коментира разследване на bTV за потресаващия случай на Социалния дом за възрастни хора с деменция в плевенското село Изгрев. “Факт е, че има законодателна празнота. Още миналата година сезирах министъра на труда и социалната политика и отправих много ясна препоръка, за да се направят промени. Трябва да бъде вменено на някои държавен орган освен да отнема лицензите, и да затваря тези домове”, смята тя. Според нея трябва да има ясна проверка в държавата за това колко са домовете, които работят без лицензи. “Има много такива, но те си функционират абсолютно безпрепятствено”, каза общественият защитник.

“Смятам, че е възмутително държавата да е безсилна пред някой, който нарушава закона и работи без лиценз. Този проблем е от години. Имаме агенция за качеството, която отнема лиценза, но не запечатва. Тя би трябвало да има правомощия, дори с полиция да запечата. РЗИ и прокуратурата също биха могли да имат такива правомощия. Едно е да имаш лиценз и да не отговаряш на условията, а друго е изобщо да нямаш лиценз и да предоставяш някакви услуги на уязвими хора. Това е много сериозен проблем”, категорична е тя.

Ковачева изрази мнение и за влизането на законовите разпоредби за безплатни банкови сметки при преводи на заплати и пенсии. “Оказва се, че проблемите са два. Единият е, че хората нямат информация, а на сайтовете на банките също няма. Текстът е доста общ в закона. Всяка банка приема свои правила и дописва закона“, отбеляза тя. И даде пример, че някои банки предлагат до три безплатни тегления, 10 безплатни есемеса или искат сумата, която се получава да бъде над 750 лева.

“Процедурата е много сложна. В добрия случай трябва да се отиде до банката няколко пъти. Трябва да закриете вашата сметка и да откриете нова, след това научавате, че трябва удостоверение от работодателя, че там ви се превежда заплатата и колко е тя. Връщате се отново в банката закривате сметката и отивате отново при работодателя си или НОИ, за да дадете новите данни. Тези сметки не са разплащателни“, отбеляза омбудсманът. Тя съобщи, че се е обърнала към БНБ, за да може да приложи надзорните си функции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст