ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Полша и Украйна започват преговори, за да решат спора за вноса на зърно

украйна полша знамена

Полша, Унгария и Словакия са готови да разгледат предложен от Украйна механизъм за контрол на износа

Полша и Украйна съобщиха, че са готови да започнат преговори “през следващите дни”, за да разрешат спора си относно вноса на украинско зърно, съобщи Политико.

Украинският министър на земеделието Микола Солски каза днес, че той и неговият полски колега са се съгласили да „намерят решение, което отчита интересите и на двете страни“ след телефонен разговор.

„Страните потвърдиха тесните и конструктивни отношения, които многократно са демонстрирали, и се договориха, като вземат това предвид, да разработят вариант на сътрудничество по експортните въпроси в близко бъдеще“, се казва в изявление на украинското министерство на земеделието.

Диалогът е труден, но е започнал, каза полският министър на земеделието Роберт Телус след телефонния разговор: „Ние винаги сме готови да говорим, но неизменно интересът на полския фермер е най-важен за нас“.

Преговорите са първият ход за прекъсване на цикъла на ескалация, при който за по-малко от седмица Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на украинско зърно, Киев заведе дело срещу тях в Световната търговска организация, а Полша – досега верен съюзник – обяви, че намалява военната подкрепа за Украйна, коментира Политико.

Търговският представител на Украйна Тарас Качка потвърди, че и трите страни, които са наложили едностранни забрани върху износа на украинско зърно – Полша, Унгария и Словакия – са готови да разгледат предложението на Украйна – механизъм за съвместна проверка и одобрение на доставките на четири вида селскостопански продукти.

„В понеделник представихме нашия план за контрол на износа на селскостопански продукти за всички съседни страни“, каза Качка.

„Имаме много добър отговор от Румъния и България, които реагираха доста положително и не наложиха национални забрани. Другите три страни, включително Полша, също вече дават положителни сигнали за готовността си да разгледат механизма, предложен от Украйна“, каза още украинският представител.

Въпреки че Качка каза, че това няма да реши проблема, то ще бъде „крачка напред и отхвърляне на забрани, които са неприемливи за нас“.

„Украинското предложение може да стане основа за решаване на въпроса за износа на селскостопански продукти в пет страни от ЕС“, добави той. „Полската страна вече заяви, че е готова да работи за решаването на този проблем. Вярвам, че до края на седмицата ще успеем да постигнем някакъв компромис. “

Словашкото министерство на земеделието също съобщи, че са се съгласили да създадат лицензионна система за търговия със зърно, предаде Ройтерс в четвъртък. Украйна от своя страна се съгласи да спре жалбата в Световната търговска организация.

Напрежението около износа на селскостопанскипродукти се засили, след като Европейската комисия реши да разреши продажбите на украинско зърно в целия блок и сложи край на ограниченията върху вноса на зърно, с които пет източни страни от ЕС първоначално искаха да защитят своите фермери от конкуренцията.

Полша, Унгария и Словакия отговориха на хода на Комисията, като наложиха едностранни забрани върху вноса на украинско зърно, в очевидно нарушение на правилата на вътрешния пазар на ЕС. Киев отвърна на удара, като заведе дела срещу трите страни в Световната търговска организация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст