ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия спря временно износа на дизел

петрол

Москва забрани временно износа на дизел в опит да стабилизира вътрешните доставки, с което качи по-високо цените в Европа в условията на вече оскъдния световен пазар на суровината. Досега Русия е била най-едрият износител на дизелови горива по море, изпреварвайки на косъм Съединените щати, по информация на Vortexa. Страната е експортирала по над 1 млн. барела на ден от януари до средата на септември, като Турция, Бразилия и Саудитска Арабия са сред основните дестинации. Забраната, която се отнася също и за бензина, влезе в сила на 21 септември и няма крайна дата за действието й, става ясно от правителствен декрет.

Дизеловите цени в Европа скочиха заради опасенията, че мярката ще предизвика глобален недостиг. Рафинериите по света се борят да произведат достатъчно горива след като Саудитска Арабия и Русия – най-големите производители на черно злато в ОПЕК+, орязаха доставките на суровината.

В Северозападна Европа премията на базовите дизелови фючърси към суровия петрол, е скочила рязко и за кратко е достигнала 37 долара за барел, по данни на агенция “Блумбърг”. Октомврийските фючърсни дизелови контракти също са поскъпнали към барелите за доставка през следващия месец (известно в бранша като backwardation) надхвърляйки 35 долара за тон, преди да се разделят с част от печалбата.

“Временните рестрикции ще помогнат за насищането на пазара на горива, и оттам – за понижението на цените за потребителите в Русия”, посочва правителствената прес-служба на уебстраницата си. Предвидени са изключения за по-дребните доставки, включиелно за пратките към партньрите в търговски сдружения от някои бивши съветски републики, както и за междуправителствени споразумения, хуманитарни помощи и транзит, посочено е също в указа.

Според декрета товарите от горива, които вече са приети за превоз от руските железници или онези с товарителници за транспортиране с кораби, ще могат да се изнесат. Което означава, че дизеловите потоци ще намаляват постепенно докато се реализират тези доставки. Сред изключенията е и танкерът “Елора”, отплавал от черноморското пристанище Новоросийск на 1 септември след като е натоварил 35 хил. тона газьол.

Забраната обхваща всички типове дизел, включително летни, зимни и арктически смеси, както и тежки дестилати. Прз миналата година по море са били изнасяни по около 950 хил. барела на ден дизелови горива, по данни на Vortex – около 3.4% от общото глобално търсене. По оценка на анализатори, Русия няма да може да държи забраната в сила за дълъг период от време защото ще се окаже с недостиг на достатъчно резервоари за съхранение.

Руското правителство от седмици води разговори с производители на суров петрол за договаряне на мерки за ограничаване на ръста на цените на горивата. Руският президент Владимир Путин обяви през миналата седмица, че бизнесът и представителите на кабинета са постигнали съгласие как да процедират в бъдеще, но споровете продължават, твърдят добре информирани източници.

Растящите цени на горивата за автомобили са сред най-големите виновници за инфлацията – потенциално политическо главоболие за Кремъл, който се подготвя за президентските избори през март 2024-а. Цените на дребно на бензина и на дизела в Русия са скочили с 9.4% от началото на годината до 18 септември. За сравнение, увеличението на потребителските цени през същия период е 4%, по данни на Федералната статистическа служба.

Политическата чувствителност към растящите цени на горивата и въздействието върху земеделските стопани излезе наяве в началото на седмицата когато предсдателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин – ключов сътрудник на Путин, разкритикува енергийното ведомство за пропуска му да не допусне повишението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст