ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България изгони представителя на Руската православна църква в София

Руско посолство в България

България експулсира архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, както и двама служители на светата обител, съобщи ТАСС, позовавайки се на информация на руското посолство у нас. “Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност”, посочват руските дипломати.

От руското посолство в София излязоха с остра позиция по казуса. Ето какво гласи тя:

“На 21 септември българските власти предприеха груби, фрапантни действия за експулсиране на настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”. Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските Руска и Българска православни църкви и да озлоби руския и българския народи един срещу друг.

Особено показателно е, че тази стъпка беше направена на празника Рождество на Пресвета Богородица – свещен и чист ден за вярващите на Руската православна църква. Подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранното взаимодействие лежи изцяло върху българската страна”.

Преди дни стана ясно, че Васиан Змеев, както и трима руски дипломати, са били изгонени от властите в Северна Македония заради данни, че са руски шпиони.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст