ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

бяло сирене

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. 

Същото изследване, направено в акредитирана международна лаборатория, открива фрапиращ дори екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани, акцентират от Сдружението.

В края на май Сдружението за достъпна и качествена храна публикува резултати от подобно проучване, което откри, че едва едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа само овче мляко.  

Това е вторият анализ на сдружението, направен заради силен потребителски интерес, като сега са тествани 10 марки сирена и кашкавали. 

Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории тестове са сходни – само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, като лидер в тази антикласация е биволско сирене, направено без биволско мляко. Производителят е сред водещите фирма в бранша – твърдят от Сдружението .

Останалите продукти, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. 

Освен че заблуждава потребителя, констатираното нарушение е в разрез с принципите на конкуренцията, защото към момента 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва – коментират от Сдружението. 

Пред БНР от там потвърдиха, че производителите, чиито продукти са тествани, са същите, като в изследването, което Сдружението направи през май.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст