Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко

бяло сирене

Само един вид от 10 тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, сочи проучване не Сдружението за достъпна и качествена храна. 

Същото изследване, направено в акредитирана международна лаборатория, открива фрапиращ дори екипа на лабораторията резултат на биволско сирене без нито грам биволско мляко, което е предизвикало необходимостта тестовете да бъдат повторени и потретвани, акцентират от Сдружението.

В края на май Сдружението за достъпна и качествена храна публикува резултати от подобно проучване, което откри, че едва едно от петте най-скъпи овчи сирена у нас съдържа само овче мляко.  

Това е вторият анализ на сдружението, направен заради силен потребителски интерес, като сега са тествани 10 марки сирена и кашкавали. 

Резултатите от изпълнените от една от най-авторитетните референтни международни лаборатории тестове са сходни – само един вид от тестваните най-скъпи и най-популярни овчи сирена и кашкавали са приготвени само от овче мляко, като лидер в тази антикласация е биволско сирене, направено без биволско мляко. Производителят е сред водещите фирма в бранша – твърдят от Сдружението .

Останалите продукти, освен овче мляко, съдържат и до 50% краве мляко и практически са смес, а са обявени за овче сирене. 

Освен че заблуждава потребителя, констатираното нарушение е в разрез с принципите на конкуренцията, защото към момента 1 литър овче мляко е три пъти по-скъпо от кравето мляко, с което се размесва – коментират от Сдружението. 

Пред БНР от там потвърдиха, че производителите, чиито продукти са тествани, са същите, като в изследването, което Сдружението направи през май.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Трябва ли парламентарните избори от 27 октомври да бъдат касирани?

Подкаст