ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саудитска Арабия и Израел са все по-близо до нормализация на отношенията

Мохамед бин Салман

Всяка нормализация между Израел и Саудитска Арабия ще е предателство към палестинската кауза, заяви иранският президент

Саудитска Арабия и Израел за все по-близо до споразумение за нормализация на отношенията. Това заяви саудитският престолонаследник принц Мохамед Бин Салман в интервю за американската телевизия Фокс нюз, предадоха световните агенции.

“Приближаваме се към това с всеки ден”, каза принцът в интервюто, визирайки нормализиране с Израел, предаде БТА. 

В него той припомни, че за саудитците въпросът, свързан с палестинците, е много важен и че се нуждае от намиране на решение. 

“За нас палестинският въпрос е много важен. Ние трябва за го разрешим”, каза той и подчерта, че преговорите в тази насока вървят добре досега.

Принцът опроверга информациите в медиите, според които разговорите с Израел са били преустановени.

“Надяваме се, че те ще доведат до резултат, който ще улесни живота на палестинците и ще позволи на Израел да играе роля в Близкия изток”, допълни Мохамед бин Салман.

Израел вече нормализира отношенията си с пет арабски страни – Бахрейн, Египет, Обединените арабски емирства, Мароко и Йордания.

Принцът също така каза, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, то тогава и саудитците трябва да се сдобият с такова оръжие.

“Безпокои ни фактът, че една страна може да се сдобие с ядрено оръжие. Това е лошо нещо. Те (иранците – бел. ред.) нямат нужда да се сдобиват с ядрено оръжие, защото не могат да го използват. Но ако те се сдобият с него, то ние трябва също да се сдобием с такова”, допълни той.

Мохамед бин Салман също така заяви, че е време за възможности да се сложи край на конфликта в Йемен.

Запитан относно убийството на журналиста Джамал Хашоги, принцът каза, че реформира системата за сигурност на Саудитска Арабия, за да се гарантира, че подобен род грешки няма да се случват отново.

Мохамед бин Салман заяви и че покачването на цената на петрола не означава подпомагане на Русия. Той визира решението на ОПЕК да намали добива на петрол и каза, че това решение се основава на стабилността на пазарите и не е предназначено да помогне на Русия да води войната си в Украйна.

Иранският президент Ебрахим Раиси предупреди в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание в Ню Йорк, че всяко нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия ще бъде предателство към палестинската кауза, предаде Франс прес.

“Смятаме, че отношенията между страните от региона и ционисткия режим биха били удар с нож в гърба на палестинския народ и палестинската съпротива”, заяви Раиси.

Запитан за сближаването между Израел и Саудитска Арабия, иранският президент първоначално похвали задълбочаващите се отношения на Иран със Саудитска Арабия. Двата исторически противника и съперника в Персийския залив – сунитската саудитска монархия и шиитската иранска Ислямска република – започнаха изненадващо нормализиране на отношенията си миналата пролет под егидата на Китай.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст