ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Спешно” или „задължително” в имейла са сигнали за фишинг

фишинг атака

Според киберексперта Александър Свердлов страх или спешност са начините, чрез които онлайн измамите предизвикват интереса на потребителите.  Ако ви карат да действате „спешно” или да направите нещо  „задължително” , усъмнете се веднага, съветва той.

Щом става дума за имейл от полицията стресът е още по-голям. Хората започват да се страхуват, но в 100% от случаите това са хакерски атаки. И ако отворите прикачения файл, давате пълен контрол над своя компютър на хакерите. Те получават достъп до всички пароли. Игнорирайте тези мейли, те не идват откъдето пише.

Така Свердлов коментира предупреждението на МВР за зачестили фалшиви имейли от името на Главна дирекция “Национална полиция”, приканващи за сваляне на прикачен файл – „известие за полицейска призовка“.

Позоваването на МВР има голямо покритие, казват бели хакери. Близо 200 000 български граждани са получили фалшиви писма и призовки, уж от името на европейската полиция и нашето МВР. Човек получава серия от мейли, като се започва с призовка за съд. В съобщението пише, че потребителят е наблюдаван и е констатирано, че е гледал видеа със сексуална експлоатация на деца. Затова трябва да заплати определена сума в рамките на 72 часа, ако не иска да влезе в затвора, тъй като срещу него е започнато разследване.

Сумата, която дама, подала сигнал до bTV посочва, била 2700 евро. На пръв поглед мейлът има всички атрибути на МВР и на европейската полиция.

Няколко секунди внимание са предотвратили жената да бъде измамена.

„Всичко е написано на български език, а именно само имената са написани на латиница в самия прикрепен файл“, твърди тя.

Най-голямата простотия, която вади очите, е че много често мошениците приканват жертвата да изпрати парите в африкански държави.

Мейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната ни задължително съдържат разширението “.bg”, напомнят от полицията. Ако разширението е друго, това е сигурен признак, че не е от ведомство, от което го представят.

А и българската полиция не изпраща призовки по имейл.

Един от най-стряскащите елементи в някои измамни имейли е логото на Европол. От централата в Хага обаче заявяват, че те никога не се свързват директно с гражданите.

„Не изпращаме имейли, не изпращаме писма, не се обаждаме по телефона при всички положения няма да пратим глоба по пощата. Европол работи директно с правоохранителните органи и поради тази причина служител на Европол никога не би се свързал директно с гражданин. Известно ни е, че за съжаление от известно време има такива измами и престъпници, които се представят за служители на Европол“, категорична е Ина Михайлова от Европол.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст