ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Тошиба” ще стане частна компания след като бъде придобита от консорциума TBJH

Toshiba

Японската „Тошиба“ (Toshiba) обяви успешното приключване на процеса по обратно изкупуване на значителен дял от акциите на компанията от нейния най-голям акционер – консорциума TBJH. Консорциумът, ръководен от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP), сега притежава 78.65 процента от капитала на Toshiba. Стойността на сделката беше 14 милиарда долара.

Предвижда се на 27 септември, след одобрение от акционерите, преходът на Toshiba към структурата на новата компания майка да бъде финализиран.

След това до месец се очаква Toshiba да напусне Токийската фондова борса, където акциите на компанията бяха листвани в продължение на 74 години. В резултат на това 146-годишната Toshiba ще стане частна компания.

Както казва изпълнителният директор на Toshiba Таро Шимада в изявление, „Toshiba Group сега ще направи голяма крачка към ново бъдеще с нов акционер.“

Дейността на Toshiba беше поставена пред множество предизвикателства през последните десет години. След скандал с финансовите отчети през 2015 г. и проблеми с американското подразделение на Westinghouse Electric през 2017 г., Toshiba смени ръководството и започна мащабно преструктуриране. Предприетите мерки позволиха на компанията да се върне на печалба за известно време.

Преди година Toshiba получи оферта за покупка от инвестиционния фонд CVC Capital Partners. Обемът на сделката можеше да бъде около 20 милиарда долара, но сделката не се състоя, тъй като бордът на директорите „реши да я изостави“.

През февруари 2022 г. корпорацията разкри планове за разделяне на две компании като част от стратегическото развитие и с цел възстановяване на спада на продажбите. Акционерите на Toshiba обаче не подкрепиха тези планове за управление. През февруари 2023 г. компанията отчете 87.5 процента спад на печалбата за третото тримесечие поради намаленото търсене на нейните продукти.

След това компанията се обяви за продажба. През март беше направено и прието предложение за закупуване на Toshiba от консорциум, ръководен от Japan Industrial Partners. И в началото на август ръководството обяви началото на търг за покупката. Акциите на Toshiba реагират на новината с ръст от 0.2 процента. Цената на акциите на компанията се повиши с близо 14 процента от март насам.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст