ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ChatGPT поставя не по-лоши диагнози от лекарите

Ако лекар и ChatGPT, програма с изкуствен интелект, получат една и съща информация за пациент при спешен случай, тяхната диагноза може да е еднаква. До това заключение стигнаха учени, използвали ChatGPT в болницата Йерун Бош в холандския град Ниймеген. Водещият автор Steef Kurstjens беше изненадан от компетентността на AI. „Тъй като техните диагностични способности са сравними, защо не дадем ChatGPT, за да помогнем на лекарите да направят работата си по-бърза и лесна? При работа със спешни пациенти всяка минута е от значение!“ 

Проведени са били изпитания за проверка “уменията” на изкуствения интелект. Всеки ден екип от двама дежурни лекари са споделяли с машината данни за преглед на пациенти, техните анализи и резултати от изследвания. Имало е общо тридесет такива пациенти, експериментът е проведен през март миналата година. Учените подчертават, че въпреки че пациентите са били истински, експериментът е бил проведен, след като са получили цялата необходима помощ. Имало и две версии на ChatGPT: едната с безплатен достъп, другата с абонамент. 

Резултатите

Лекарите са поставили правилни диагнози в 87% от случаите (26 пациенти), абонаментната версия на изкуствения интелект също в 87% от случаите, а свободно достъпната версия в 97% от случаите (29 пациенти). Според Kurstjens, резултатите от експеримента ясно показват, че ChatGPT трябва да се използва за медицински цели. 

Идеята за такава работа хрумнала на учените, когато чули диалог между лекари от спешна помощ. Те се оплакват от трудности с точната диагноза: състоянието на пациентите оставя твърде малко време за проверка на диагностичните хипотези. Лекарите вече получават голяма подкрепа от различни компютърни програми: статистически, точкови, скринингови. Изкуственият интелект може да издигне това сътрудничество до нови висоти. Особено ако се създаде специална програма с „медицинско образование“. 

Сега има много, твърде много медицинска информация, лекарите просто нямат време да прочетат всичко. ChatGPT чете и натрупва информация много по-бързо и от най-любознателния лекар и можете просто да използвате тази функция на машината, сигурен е Kurstjens. 

Единственото безпокойство е, че спешните пациенти доста често преувеличават тежестта на състоянието си, в който случай съществува риск от правилна преценка на ChatGPT. Но никой не предлага машината да постави окончателна диагноза – тя може само да подскаже нещо. И също така е много важно, че изкуственият интелект може да разтовари лекарите от най-мрачната част от работата им – попълването на безкраен брой различни документи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст