ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американски писатели съдят разработчик на ChatGPT

Седемнадесет известни американски писатели и Гилдията на авторите, която ги представлява, подадоха колективен иск в съда в Манхатън срещу компанията OpenAI, разработила чатбота ChatGPT. Сред ищците са Джон Гришам, Джордж Р. Р. Мартин, Джоди Пиколт, Джонатан Францен, Силвия Дей, Джордж Сондърс, Елин Хилдебранд. 

Те обвиняват OpenAI в нарушаване на авторски права, а именно, че компанията е използвала текстове на писатели, за да обучи своя чатбот ChatGPT незаконно и без да получи необходимото разрешение. Ищците твърдят, че без текстовете на авторите, продуктът на OpenAI би бил „напълно различен“. 

„Ищците не са против развитието на изкуствения интелект и технологичното развитие като цяло. Но ответникът (компанията OpenAI) не е трябвало да използва текстовете на писателите без разрешение и без да плаща съответните възнаграждения“, се казва в изявлението. Ищците искат от съда да признае OpenAI за виновен и да определи размера на причинените им щети. 

Самата компания OpenAI заяви, че всички материали, използвани за обучение на чатбота, са взети от отворени източници и ресурси в съответствие със законите и правилата, установени от тези ресурси. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст