ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Важни са инвестициите в технологии, които се произвеждат и остават в Европа

Предизвикателство е да бъдат убедени страните – членки да отделят 3% от БВП за иновации. Това отбеляза в интервю за БНР еврокомисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

“Аз съм привърженик на доброволните начини и стимули. Държавите трябва да разберат важността от финансиране на науката и иновациите – да инвестираме в технологии, които произвеждат и остават в Европа. Имаме и други инструменти, като Европейския семестър и Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез които също може да насърчаваме провеждането на съответните реформи и извършване на правилните инвестиции”. 

Иванова отбелязва, че България е част от т.нар. “възникващи иноватори” заедно с останалите държави от Централна и Източна Европа. За да се върви напред, обаче е необходимо адекватно финансиране, което сега при нас е малко под 1%, а целта е да бъде 3 процента. Другия важен елемент в този процес са връзките между бизнес, образование и иновации. Това е т.нар. “триъгълник на знанието”, посочва Илиана Иванова. 

Според еврокомисаря, важно е и задържането и привличането на квалифицирани кадри, както и инвестициите в образование и научни изследвания. 

Едно от съществените неща, които тя би искала да продължи в областта на европейското изследователско пространство от мандата на Мария Габриел, е издигането ролята на кариерите на научните изследователи, особено пилотния проект за младите учени. В тази посока особено важно е да има минимални стандарти, които ще гарантират справедливо възнаграждение и възможности за израстване в кариерата, тъй като младите учени са бъдещето на изследванията и иновациите, категорична е Илиана Иванова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст