ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денят по диагонал – 22 септември 2023 г.

руско мвнр външно министерство на външните работи москва русия

Руското МВнР ще привика българския посланик заради изгонените духовници от София

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането на духовници от Руската православна църква от България. Това каза руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

Военното разузнаване работи изключително добре, подчерта Тагарев

Нашите служби имат достатъчно убедителна информация, за да поискат експулсирането на предстоятеля на Руската православна църква в София и на още двама служители на храма по обвинение, че служат на геополитическите интереси на Москва, коментира Тагарев по повод решението България.

Решението за експулсирането на руските духовници е на ДАНС, аз само се запознах с него, заяви Денков

“Има доклад на ДАНС, който показва, че те извършват действия, които не съответстват на техния статут в България. Запознах се с доклада, но нямам пряко отношение към вземането на това решение. То е на ДАНС.” Така премиерът Николай Денков коментира пред репортери решението да бъдат експулсирани предстоятелят на Руската църква в София и още двама служители на храма.

Руската църква в София затваря вратите си

руската църква софия

Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането на председателя й архимандрит Васиан и още двама служители.

Според говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова случилото се подчертава, че сегашното ръководство на България явно е тръгнало по пътя на разрушаването не само на политическите контакти между двете държави, но и на културните и човешки връзки между двата народа.

ЕК преведе още 1.5 млрд. евро на Украйна – включително за заплати и пенсии

Европейската комисия преведе нови 1.5 млрд. евро на Украйна. Парите са част от пакета “Макроикономическа помощ +”, който е на обща стойност 18 млрд. евро. С тези пари ЕС помага на Украйна да си покрие неотложните нужди, като например да изплаща заплати и пенсии, да поддържа функционирането на болници, училища и подслон за гражданите, напуснали домовете си.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст