ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Жозеп Борел: Миграцията може да е силата, която ще разруши ЕС

Миграцията може да бъде силата, която ще разруши Европейския съюз. Това предупреди Жозеп Борел, който е върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, цитиран от “Гардиън”.

Според него опасността е реална заради дълбоките културни различия между отделните страни членки и неспособността им в дългосрочен план да се споразумеят за обща мигрантска политика.

Борел бе категоричен, че Европейският съюз има нужда от мигрантите, за да се справи с тенденциите на постоянно намаляващо население. В същото време обърна внимание, че някои страни членки на ЕС искат да следват така наречения японски стил – да не се смесват с мигрантите.

По отношение на войната в Украйна Борел прогнозира, че изходът от нея ще бъде една от трите движещи сили, които ще създадат нов световен ред. Другите две движещи сили са конкуренцията между Китай и САЩ и възходът на глобалния юг.

Борел призна, че не е фен на термина „глобален юг“, но поясни, че съществува образувание, което се възприема за алтернатива на западните модели общества. Той бе категоричен, че е изключително важно да се избегне съюзът на Китай плюс Русия, плюс части от глобалния юг. „Хората от глобалния юг искат да бъдат признати, защото преди 40, 50 години, когато се изграждаше световният ред, някои от техните държави въобще не съществуваха. Те или са били колонии, или са били толкова бедни, че са нямали право на глас. А днес те вече са независими, стават все по-силни икономически и демографски, и искат да имат думата.“

По думите на Борел в ООН тези страни гласуват против войната в Украйна, но много от тях не изпитват онова чувство на морално възмущение, което изпитват европейците.

„Няма ясен хегемон в света, а в същото време актьорите на международната политическа сцена стават все повече и повече. Парадоксът е, че увеличаването на участниците не е придружено от по-силен мултилатерализъм. Аз съм инженер по образование и знам, че когато в една игра има повече полюси, участниците имат нужда от повече правила. В действителност сега имаме повече полюси и по-малко правила и затова светът е толкова нестабилен”, коментира Борел.

Той посочи, че европейците трябва да си дават сметка за силата на страните в Южна Африка, в Бразилия, Индонезия, Индия. Според него след 20 години, при сегашните тенденции, ще има три големи държави в света и това ще бъдат Китай, Индия и Съединените щати. Всяка от тези сили ще развива икономика от 50 трилиона долара, докато ЕС ще може да се похвали с икономика само от около 30 трилиона долара.

За Европа това ще е огромно дългосрочно предизвикателство и европейците трябва да бъдат подготвени да бъдат част от новия свят. От ключово значение за тях ще е да си запазят политическото влияние, да поддържат висок технологичен капацитет и да бъдат по-обединени. Единството за мен ще е ключовата дума, прогнозира Жозеп Борел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст