ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И в Деня на независимостта – искри между Денков и Радев

Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес.

Това написа президентът Румен Радев във “Фейсбук” по повод Деня на независимостта.

Той отбеляза и че обявяването на независимостта на държавата ни преди 115 години във Велико Търново е историческо събитие, резултат на умела дипломация, но и на категорично обществено и политическо единомислие в името на една цел – израстването и развитието ни като суверенна България, равноправна в международната общност.

От нас самите зависи не само собственото ни равноправие, но и самочувствието ни на свободен и достоен народ. Народ, за който независимостта, просперитета и развитието са висша ценност. Честит празник!“, написа президентът Румен Радев.

В посланието си държавният глава подчерта, че денят е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости“, казва държавният глава в публикацията. 

Във връзка с последното уточнение на президента Румен Радев премиерът Николай Денков коментира, че напоследък президентът казва доста неща, които просто не са верни.

“Ще дам най-ясния пример – когато говори за “изкривена история”, неговите аргументи се базират именно на изкривената история, а не на истинската история на България. Няма смисъл да коментирам повече, както се казва – нека по делата да съдят, уточни Денков.

По повод празника той посочни, че преди 115 години е постигната най-висшата мечта и цел на българските възрожденци. Следват дълги и тежки месеци на дипломатически преговори, така че Великите сили и Русия да признаят тази независимост, добави Денков.

Този дипломатически успех е предшестван и подкрепен от удивителния стопански и икономически възход на младата Българска държава. Между датите на Съединението и Независимостта България е една от най-бързо развиващите се държави в Европа и света, отбеляза премиерът.

По думите му има три политически урока, които всички българи трябва да помнят във връзка с празниците на Съединението и Независимостта. 

Когато българите се обединят около общи цели и работят заедно, когато искат държавата им да се въздигне икономически и стопански, нищо не може да ги спре. Някои от най-големите външни, икономически и политически успехи могат да бъдат постигнати, без да се пролее капка кръв, без да бъде изстрелян нито един куршум, само с методите на дипломацията. Ако искаме да успеем, вместо да си съперничим с нашите съседи, можем да работим заедно, така че всички да вървим напред и взаимно да си помагаме, обясни министър-председателят.

Той изрази надежда всички политици да разбират значението на уроците от миналото, защото ако искат да успеят – трябва да ги използват и да ги приложат към съвременния свят.

Защото успехите днес се базират на истинските исторически уроци, а не на измислени патриотарски митове, допълни Николай Денков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст