ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Тагарев откри първото лицензирано учебно хеликоптерно летище

В днешната обстановка на сигурност изискванията към Българската армия са много по-високи. Заради това правителството пое ангажимент през следващите години да поддържа минимум 2% от БВП за финансиране на отбраната, като стремежът е да използваме този ресурс по най-разумния начин.“

Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха в Долна Митрополия.

Церемонията по откриването бе в деня на националния празинк – 22 септември.

Висшето военновъздушно училище работи не само за Българската армия, но изпълнява и функции, които са в помощ на населението и на гражданските власти и пример за това е лицензираната площадка, която може да бъде ползвана за оказване на бърза помощ с хеликоптери“, допълни министър Тагарев.

Той обясни, че от министерството на отбраната са заделили малко над 2 милиона лева, за да може Военновъздушното училище да придобие два учебни хеликоптера и така в много кратки срокове да осигури цялостно капацитета за оказване на бърза помощ по въздуха.

Тези машини ще бъдат използвани и за подготовка на пилоти на Военновъздушните сили, добави министър Тагарев.

Той изрази увереност, че преподавателският и инженерно-техническият състав на Висшето училище ще направят всичко възможно, така че курсантите да бъдат обучавани по най-добрите световни стандарти.

Най-големият проект за модернизацията на Българската армия е проектът за придобиването на нов боен самолет F-16. Абсолютно задължително е Висшето военновъздушно училище да подготви тези млади момчета и момичета да летят на него, да го обслужват по най-добрия начин, за да може да използваме всички негови възможности“, категоричен бе министърът на отбраната.

„Този проект е важен, не само за да направим три механизирани батальонни бойни групи в една бригада, а и да се включим с оперативно съвместима техника във всички съюзни инициативи, които в сегашния момент са насочени в наша защита, да покажем на младите хора, че те биха могли да служат в една модерна армия и да повишим интереса към военната служба, за да може да решим въпроса с некомплекта“, заяви министър Тодор Тагарев.

Той разясни, че предложението за инвестиционен разход за проекта, което ще бъде внесено за одобрение в Народното събрание, е на стойност 1.37 милиарда щатски долара.

Очакванията са народните представители да одобрят този инвестиционен разход, след което предстои подписване на договора и неговата ратификация от Народното събрание.

Когато направим първите плащания, договорът ще влезе в сила. След това доставките на отделните части ще започнат след две години и договорът да бъде изпълнен в рамките на 3 години, посочи министър Тагарев. Той поясни, че процесът по придобиването на новата бойна машина е свързан и със сериозни изисквания към подготовката на хора, избирането на подходяща инфраструктура и решаване на проблема с некомплекта.

Той поздрави курсантите от специализация „Летец-пилот“ – трети курс за завършения първи авиационен стаж през 2023 г., за постигнатото равнище в подготовката и им пожела да се чувстват уверени в силите си и да са едни от най-добрите пилоти сред съюзниците.

На тържеството във Висшето военновъздушно училище присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Борислав Генов, личният състав на училището, представители на местната власт и граждани. Министър Тагарев поздрави всички присъстващи по повод Деня на Независимостта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст