ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Националният литературен музей отбелязва 102 г. от смъртта на Иван Вазов

През 2023 г. се навършват 102 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов (1850-1921 г.). Той е академик на Българската академия на науките и министър на народното просвещение от 7 септември 1897 г. до 30 януари 1899 г. от Народната партия.

Националният литературен музей организира поклонение в негова памет, което ще се проведе на 22 септември от 11:00 ч. на гроба на поета, намиращ се в градинката зад църквата „Св. София“. Камъкът е Витошки сианит от морените на Златните мостове, където Вазов е обичал да ходи на отдих.

На панихидата ще присъстват представители на Националния литературен музей, на държавни, научни и културни институции в страната, писатели, както и наследници на Вазовия род.

По традиция, на този ден къща музей „Иван Вазов” в София е със свободен вход.

Къщата музей „Иван Вазов“ се намира на ъгъла на ул. „Раковски“ и ул. „Иван Вазов“ (някогашната улица „Вълкович“), откъм която е входът. Това е първият литературен музей в България. Открит е на 26 ноември 1926 година.

Къщата е построена през 1895 г. по заръка на самия Иван Вазов, след завръщането му от Русия, на терен, собственост на брат му Кирил. В нея Иван Вазов живее и твори най-дълго време.

В една от стаите на първия етаж е уредена художествено-документалана експозиция, в която са изложени някои от подаръците и наградите, получени от него за двата му юбилея през 1895 и 1920 г.

До втория етаж се стига по дървено стълбище, а над парапета му са закачени художествено изработени поздравителни адреси с оригиналните подписи на проф. Иван Шишманов, Адриана Будевска, Ян Мърквичка, Георги Райчев, Иван Лазаров и Елин Пелин, който е първият уредник на музея.

На втория етаж се намира кабинетът на Иван Вазов, където са работната маса и личната библиотека на писателя, лични вещи, картини, портрети и предмети. Кабинетът е свързан с преходна врата със спалнята на поета, където в малка витрина са изложени дрехите му. На етажа се намират и гостната стая и стаята на майка му Съба Вазова.

На първия етаж до вратата, която води към двора и пристройката, служила някога за кухня, е разположена семейната трапезария. Там, на стола с черна панделка, Вазов е седял по време на последния си обяд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст