ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От “Музикаутор” алармират: 80% от общините нарушават авторските права

Челопеч

Около 80% от общините, които разходват публични средства, не спазват Закона за авторското
право и сродните му права. На това обърна внимание Иван Димитров – изпълнителен директор на организацията, защитаваща правата на автори и композитори “Музикаутор”.

Той посочи, че поставя тази тема във връзка с предстоящите местни избори, тъй като в този период се провеждат редица събития и концерти на територията на общините.

Много от тези събития се финансират с публични средства, а това само по себе си е задължително основание за спазването на законите в България, посочи Димитров.
Той подчерта, че липсва централизирана информация за това колко са обществените средства, които биват инвестирани за събития, в които има музикално съдържание.

След като от “Музикаутор” събрали данни по реда на Закона за достъп до обществена информация, станало ясно, че тази сума достига 30 милиона лева. Иван Димитров добави, че ако законът бъде спазван и бъдат уреждани авторските права за музиката в събитията, то 5% от средствата следва да
бъдат отчислени като възнаграждения за композиторите, авторите на текст и аранжимент,
чиято музика се изпълнява по време на събитията.

Това обаче се случва само в малка част от общините.
Изпълнителният директор на “Музикаутор” не скри изненадата си, че Законът за авторското право е факт от 30 години, но не се спазва. Той призна, че има редица сигнали за предполагаеми корупционни практики, които биват замаскирани при провеждането на различен тип събития. Димитров даде пример с община Челопеч, която е известна със залежите на злато на своята територия.

През 2022 година тя отделя 400 000 лева за провеждане на метъл фестивал, посетен от едва 1000 души, което прави разход от 400 лева за един посетител. В същото време, въпреки множеството покани от Министерството на културата, този фестивал остава без уредени права.

Изпълнителният директор на “Музикаутор” уточни, че организацията е завела дело срещу общината и то вероятно ще бъде спечелено.
Димитров призна, че когато от сдружението печелят дело, те остават със смесени чувства – от една страна, че са си свършили работата и са защитили интереса на творците, но от друга си дават сметка, че обикновеният данъкоплатец ще плати допълнителна стойност върху това, че общината не е спазила закона и при този огромен бюджет не е уредила авторските права.
Той обясни, че от няколко години насам “Музикаутор” непрестанно кани Националното сдружение на общините в Република България в дискусия за това какъв е смисълът от този закон, но засега тези опити остават без успех.

Целта на “Музикаутор” е да сключат споразумение с Националното сдружение, което да постави основата на един нормален ред и прозрачност, които да гарантират, че всички общини ще спазват закона и че ще има яснота за публичните средства, които се инвестират. Тази прозрачност е важна не само за нас, но и за цялото общество, подчерта Иван Димитров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст