ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руското МВнР ще привика българския посланик заради изгонените духовници от София

Елеонора Митрофанова

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането на духовници от Руската православна църква от България. Това каза руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал „Россия-24“. “Ще бъдат предприети действия, разбира се. На първо място – посланикът ще бъде извикан, ще има разговор с него”, каза дипломатът, коментирайки въпроса за възможни ответни мерки от страна на Москва по дипломатическа линия във връзка с изгонването на представители на РПЦ от България.

Москва обаче няма да предприеме огледални мерки срещу Българската православна църква в отговор на недружелюбните стъпки на София. “Мисля, че никой в Москва няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква. Ние не сме варвари”, посочи Митрофанова.

В четвъртък служители на Руската църква в София бяха призовани в българската имиграционна служба, където им бе наредено да напуснат България в рамките на 24 часа като лица, за които се твърди, че представляват заплаха за националната ѝ сигурност. “Става дума за архимандрит Васиян, предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София, секретаря на Подворието протойерей Евгений и служител на църквата”, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Според руското външно министерство “изгонването от България на свещеници на Руската православна църква в страната представлява действие, насочено към прекъсване на отношенията между Руската и Българската православна църква и братските връзки между народите на страните”.

“Старата руска църква, която дълги години е била място, където руснаци и българи са се молили заедно, сега ще бъде затворена”, обяви Захарова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст