ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Център на националните тържества за Независимостта на България е Велико Търново

По традиция център на националните тържества, посветени на  115 години от провъзгласяването на Независимостта на България, е Велико Търново, съобщиха организаторите. 

На 22 септември 1908 година в църквата “Св. 40 мъченици” в Търново княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който България е обявена за независимо царство. Церемонията е повторена и пред събралото се гражданство в крепостта Царевец. 

В програмата за деня са включени различни културни събития. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участват в честванията. На крепостта „Царевец“ от 10:30 часа  те ще присъстват на ритуала по издигането на националното знаме на Република България и ще отправят приветствия по случай празника. 

В 11:00 часа пред паметника пирамида в архитектурно-музейния резерват „Царевец“ ще бъдат поднесени венци и цветя. Това е мястото, където за втори път на 22 септември 1908 г. жителите на старата столица са чули текста на Манифеста.

По традиция в 11:30 часа ще започне празничното шествие по улица „Независимост“ и полагането на гирлянд пред паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, на едноименния парков площад „Майка България“. Той е посветен е на загиналите в пет войни – Руско-турската (1877-1878 г.), Сръбско-българската (1885), Балканските (Първата и Втората, 1912-1913 г.) и Първата световна война. Паметникът построен в прослава на загиналите во̀ини със средства, дарени от населението на Велико Търново. В криптата на паметника гори вечен огън, а на върха му се издига статуя, която символизира Майка България, коленичила със знаме в ръка. Около мемориалния комплекс е изградена цветна градина с пейки. Открит e на 6 май 1935 година. По-късно става известен като „Майка България“. Скоро след 9 септември 1944 г. короната от главата на женската фигура, олицетворяваща Майка България, е свалена. Доста години след това – след 10 ноември 1989 г., се оказва, че е запазена, и отново е положена на мястото ѝ.

В 19.30 часа Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І”. Председателят на парламента ще приеме рапорта на командващия зарята и ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта.

Празничният ден ще завърши с Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст